Колко са държавните служители – много или недостатъчно, кои категории

...
Колко са държавните служители – много или недостатъчно, кои категории
Коментари Харесай

УНСС: Резултатите от национално проучване на административния капацитет на държавната администрация за 2021-ва година

Колко са държавните чиновници – доста или незадоволително, кои категории обгръща понятието „ държавна администрация “ и какъв е техния административен потенциал с цел да могат да дават положително ръководство – това са въпроси на които дава отговор новото проучване на равнището на Индекса на административния потенциал (ИАК) за миналата 2021-ва година, извършено в съдействие на Университета за национално и международно стопанство, Стопанска академия „ Д. А. Ценов “ и Института по обществена администрация.

На публично събитие в парк-хотел „ Витоша “ на 22-ри юли от 11 часа ще бъдат показани резултатите от националното изследване на административния потенциал на държавната администрация в 24 области и на всички управнически равнища. От аналитичния отчет ще се разбере в кои области през 2021-ва година държавната администрация има прогрес и къде – закъснение, кои администрации имат добър потенциал и кои изостават, какво е равнището на интегралния индикатор за потенциал – Индекса на административен потенциал на държавната администрация и дали неговите стойности се усилват или понижават.

Изминалата 2021-ва година беше белязана от бурни обществено-политически събития, през по-голямата част от годината управляваше служебно държавно управление, дълго време не работеше и Народното събрание. Това, без подозрение, се отрази на работата на държавната администрация, както и редица други външни провокации като задълбочаващата се пандемия от Коронавирус 19. Лекото повишение на ИАК през 2021-ва година, който през 2019-та се беше понижен с два пункта, а през 2020-та си възвърна позициите от 2018-та, може да се изясни с известно активизиране на централната администрация, ръководена от държавно управление, формирано по-скоро на експертен принцип, в сравнение с политически, както и с насъбрания опит в битката с пандемията. Високи са оценките на такива области като обезпечения достъп до социална информация, отбраната на персоналните данни, създаването на тактики, проекти и стратегии. Има други области, в които се записва закъснение, като битката с климатичните промени, устойчивото развиване, използването на ПЧП и системите за самокритика на администрацията.

Конкретните оценки по области и администрации, както и равнището на ИАК ще бъдат обявени на формалното показване на резултатите от националното изследване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР