Колко плащат туристите по морето за преглед при лекар, ако

...
Колко плащат туристите по морето за преглед при лекар, ако
Коментари Харесай

Спешна помощ на морето: Проверка на bTV за цените по българските курорти

Колко заплащат туристите по морето за обзор при доктор, в случай че им се наложи? Проверка на кореспондентите на bTV в  Бургас, Варна и Добрич.

Малките курортите на юг разчитат на държавната незабавна здравна помощ. А в най-големия курорт „ Слънчев бряг “, където има десетки хиляди летовници, незабавна помощ оказват единствено частните медицински центрове, която се заплаща от всички.

Така, в случай че се наложи слагане на гипс, би трябвало да платим 245 лв., а за свалянето му още 127 лв. и 13 ст. Министерството на туризма разискват концепция в медицинските пунктове по плажовете да бъдат назначавани и парамедици, които да оказват безвъзмездна незабавна помощ.

В област Бургас има 21 коли за спешна помощ, само че поради липса на екипи работят единствено 12 от тях

Любомира Кънчева от Хасково е в курорта „ Слънчев бряг “ с цялото си семейство. 2-годишното ѝ дете подвига температура и се постанова да посети педиатър. Но схваща, че в курорта няма незабавен център, а частни медицински пунктове, които не работят със Здравната каса.

„ Здравно обезпечени сме всички, само че тук това не важи. Плащаш си, и то доста пари. Човек да не се разболява просто. Първичен обзор 70 лв.. След няколко дни отново отивам, към този момент не знам какъв брой ще ми вземат за второстепенен. Аз нямам здравна брошура на дребната, само че имам картон с имунизациите и си го носих за всеки случай, само че не ми го желаеха “, изясни Любомира Кънчева.

В „ Слънчев бряг “ в множеството частни центрове даже няма разгласен ценоразпис, сподели нашата инспекция. Ако ви се наложи примитивен обзор в този пункт би трябвало да приготвите 185 лв.. А за промивка на ухо 68 лв..

В писмена позиция здравното министерство разгласи: „ Здравноосигурените жители, осъществили правото си на избор на общопрактикуващ доктор, могат да се обръщат случайно във връзка на остро зародило положение и към различен доктор от лечебно заведение за първична извънболнична помощ на територията на друго обитаемо място, друго от това, в което реализира активността си непрекъснато определеният доктор, като има право да получи нужната му помощ. “

Министерството на туризма също има хрумвания.

„ Разговаряла съм с министъра на опазването на здравето, планираме такава среща, в това число още в самото начало на мандата си му пратих писмо, с което молих да имаме право ние в медицинските пунктове по плажовете да наемаме и парамедици, да не са единствено медицински личен състав “, изясни Зарица Динкова.

Достатъчни ли са екипите на незабавна помощ в региона на Балчик?

В центъра за Спешна здравна помощ в Созопол не вземат пари от здравноосигурените.

21 са колите за спешна помощ на Спешна помощ в цялата Бургаска област, поради липса на екипи обаче, работят единствено 12. Д-р Хайдер Алиев от не е излизал в отпуск от четири години.

Продължаваме на север. На плажната линия в курорта „ Златни пясъци “ има четири пункта за безвъзмездна здравна помощ. При тежък случай, специфична кола за спешна помощ транспортира пациенти до Варна.

" Зависи, 20-30 минути, в случай че няма запушване и по-бързо стигаме до града. Пак другояче от Варна до Златни пясъци по-бързо идваме, това е в ранните часове. Но следобедните е по-трудно. Има запушване на кръгови, на светофари ", сподели водачът на кола за спешна помощ Владимир Петров.

Във филиала на незабавната помощ в Балчик работят 22 чиновници, от които единствено един доктор и двама фелдшери са на цялостен щат. 

" В момента с един фелдшер, една сестра и водач. Фелдшeрът и водачът са на адрес, а тук е единствено сестрата. Добре, че са колегите  от болничното заведение да реализират консултите и да поемат част от работата на незабавния ", изясни началникът на Спешна помощ-Балчик доктор Станислав Йорданов.

След 18 часа, нуждаещите се от незабавна помощ могат да се обадят на телефон 112 или сами да се транспортират до незабавните центрове.

По материала работиха Елеонора Дъбова, Йордан Фотев и Петромира Кирчева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР