Колко пъти сте съжалявали, че сте действали импулсивно? Ако сте от

...
Колко пъти сте съжалявали, че сте действали импулсивно?
Ако сте от
Коментари Харесай

Три пъти мери, един път режи!

Колко пъти сте съжалявали, че сте работили импулсивно?

Ако сте от хората, които имат проблем да сдържат страстите си и приказват, преди да мислят, разбирате защо приказвам.

Със сигурност ви се е желало доста пъти да върнете времето обратно и да измененията реакцията си – в връзките си с близки и другари. А какво остава в връзките са децата ни!

Да успеем да осезаем момента сред спонтанността, инстинкта и реакцията и да контролираме тази реакция, е евентуално най-важният урок, който би трябвало да научим в живота си.

Силата на характера ни е съсредоточена тъкмо в този миг.

Представете си по какъв начин избухвате и стартирате да викате на детето за следващата пакост или за следващото спиране, до момента в който имате значима работа, и след това горчиво съжалявате – тъй като към този момент сте го наранили и евентуално е изгубило предпочитание да ви каже каквото е желало преди. Задайте си въпроса даже след един час дали това ще има смисъл? Стореното от детето ли е по-важно, или съхранената му прочувствена непоклатимост и предаденият урок – тъй като не забравяйте, че детето учи от вас и попива вашите реакции, вашите думи, вашата сила. Ако детето ви е към този момент на 4 и повече години, сигурно сте забелязали, че копира огромна част от речника и държанието ви. Може да бъде стряскащо, в случай че не сте се научили да се контролирате.

Най-големият подарък, който можем да дадем на децата си, е да им помогнем да моделират реакциите си, да управляват възприятията си, тъй като това значи да имат власт над себе си.

Между спонтанния отговор и реакцията ни има къс момент. В този точно момент е нашата мощ да изберем по какъв начин да реагираме. А този отговор разкрива духовното ни израстване и психическата ни зрялост.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР