Колко обществени са обществените медии?. Отговор на въпроса дава ,

...
Колко обществени са обществените медии?. Отговор на въпроса дава ,
Коментари Харесай

Проучване: БНТ и БНР обръщат най-голямо внимание на представители на правителството

" Колко публични са публичните медии? ". Отговор на въпроса дава, чиито резултати бяха показани през днешния ден.
То проучва вести и настоящи излъчвания в БНТ1 и " Хоризонт " в интервала 19 октомври - 29 ноември 2020 година. Проучването е дело на Фондация за филантропични и обществени проучвания - София и Фондация " За ново партньорство в публицистиката ".
Краткият отговор е - в публичните медии преобладават държавните източници на информация , до момента в който гражданското общество не е задоволително показано. Извънпарламентарната съпротива е едва показана за сметка на преобладаващата ръководеща коалиция и парламентарната съпротива.
Целите на проучването са две:
Да се наблюдава до каква степен двете медии извършват публичната си функция;
Да се ревизира дали има случаи на дезинформация в публичните медии.
Изследването е извършено от на Фондация за филантропични и обществени проучвания – София и Фондация „ За ново партньорство в публицистиката “ и е финансирано от Фонд „ Активни жители “ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Ралица Ковачева, Милена Якимова, Димитър Вацов, Валентин Вълканов, Симона Христова и Бурян Алексиев вземат участие в екипа, изготвил проучването, а теоретичен началник е проф. Мария Нейкова.
Новините в Българска национална телевизия и БНР
В двете медии се установи доминирането на държавното управление в ролята на основни настоящи лица, като в Българска национална телевизия на държавни представители са отделени забележителните 83 минути. В БНР е доста по-малко - 55 минути. Институционалната информация пък е забележителен източник на информация - 12,4% в Българска национална телевизия и 19,3% за БНР.
Констатира се обаче, че позициите на жителите не намират естрада в новинарските излъчвания на публичните медии. Те по-често са показани като " елементарните хора " в ролята на пациенти, безработни, клиенти и прочие, само че не и като проведени структури на гражданското общество. Наблюдава се, че по-често те остават като анонимни гласове и лица без имена.
И двете медии избират формата на репортажа за показване на новините, като в БНР по този начин показани са общо 45,5% от тематиките, а в Българска национална телевизия - 52%.
Резултатите за Българска национална телевизия
Доминираща тематика в новините още веднъж е " COVID-19 " с като общо 32,1%, на второ място с 10,2% са новините, свързани с тематиката " Здравеопазване ", а на трето място, със доста по-малко отразяване, се подрежда " Международната политика " с общо 7,9%.
Доминират представителите от държавното управление в 83 мин. от ефирното време, жителите в самостоятелно качество са показани 56 мин., като на трето място се подреждат медиците - с 53 мин.
Резултатите за БНР
Доминиращата тематика в новинарските излъчвания на публичното радио е " COVID-19 " с като общо 32,3% новините са по тази тематика. Прави усещане, че на второ място с 10,9% се подрежда " Международната политика ", а на трето - със 7% е тематиката " Здравеопазване ".
В БНР с 55 минути от ефирното време преобладават представители от държавното управление, на второ място с 26 мин. се подреждат представителите от други страни, а на трето с 14,5 мин - синдикатите и съюзите.
Актуалните излъчвания
В настоящите излъчвания на БНТ1 и БНР няма засечени случаи на дезинформация в строгия смисъл на понятието. Появяват се обаче тайни теории, подвеждащи изказвания и афектиран език посредством „ включване на слушател “ в „ Хоризонт “, в предаването „ Политически НЕкоректно “ на Петър Волгин и еднократен случай в „ По света и у нас “.
Отново преобладаваща тематика е COVID-19, като забележителна разлика сред Българска национална телевизия и БНР се открива по отразяването на " Международната политика " - в публичното радио такива тематики са общо 42,1% от всички в предаванията в съответния интервал, което е двойно повече от интернационалните вести в Българска национална телевизия.
Прави усещане още, че тематиките " Образование " и " Социална политика " са наранени единствено през ковид.
Говорители по всички тематики са най-много специалисти, анализатори и интелектуалци. На второ място са публицисти и медици, и на трето място, само че с повече ефирно време, са представители на партиите и държавното управление, като с приоритет са представители на ръководещата коалиция и опозицията. Извънпарламентарната съпротива е маргинално показана.
Любопитна е констатацията, че три пъти по-често в предаванията се появяват лица от Вътрешна македонска революционна организация по отношение на тези от ГЕРБ.
Актуалните излъчвания на Българска национална телевизия
Доминираща тематика в предаванията е " COVID-19 " с 53,4% от всички тематики, на последващо място са новините, свързани със " Здравеопазване " - 25,6%, а на трето с 20,1% е тематиката " Култура ". На дъното на класацията с под 1% са тематики, свързани с история, права на индивида, спорт и празници.
Актуалните излъчвания на БНР
В настоящите излъчвания на публичното радио господства тематиката " Международната политика " с общо 42,1% от всички вести, с 33,7% на второ място се подрежда " COVID-19 ", а на трето - с 15,8%, е тематиката " Вътрешна политика ". Най-малко отразени са тематики свързани със спорт, финанси, начин на живот, звезди, любопитни и права на индивида.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР