Колко много неща бяха разбити около Златната топка през последните

...
Колко много неща бяха разбити около Златната топка през последните
Коментари Харесай

Представянето на Бензема е най-невероятното нещо, което се случи през миналия сезон

Колко доста неща бяха разрушени към " Златната топка " през последните години! Появиха се и спекулации по отношение на персоналния усет, което е неизбежно при всеки конкурс, в който хората гласоподават. Имаше отвращение от загубата на Андрес Иниеста и Франк Рибери, която в последна сметка се увенча с бунтарския избор на Лука Модрич преди четири години. И състрадание към Роберт Левандовски, който остана в подножието, а даже Лео Меси допусна, че той би трябвало да вземе премията в края на 2020 година

Преди година също имаше доста диспути по отношение на премията на аржентинеца, като се разбра, че вотът за него след дълго чакания му успех с националния тим е бил откровен. И евентуално това е последната причина да се спекулира с футболисти, които са имали неприятния шанс да се родят едновременно с Меси и Кристиано Роналдо. Въпреки че, в случай че се замислите, това звучи изцяло безумно. Най-малкото, тъй като футболът е отборна игра.



Съперничеството с легендите е направило мнозина по-добри. А опцията да играят с тях в едни и същи тимове им донесе незабравими страсти и титли. В последна сметка най-награждаваният футболист в света е Дани Алвеш. Човек, който в никакъв случай не е претендирал за самостоятелни оценки, само че който е играл против Кристиано и паралелно с Меси и Неймар. И те са тези, които би трябвало да му завиждат.

Новите герои като Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе ще получат заслуженото си. Но поколението над 30 години няма желание да се отхвърля. Време е за Карим Бензема, който през декември ще навърши 35 години. Между другото, дали в тази ситуация с нападателя на Реал Мадрид възрастта му към момента е 35 години или към този момент е 35?

Някак си наподобява, че първият, тъй като французинът става все по-добър с възрастта. Като вино. И това, апропо, не е факсимиле, а откъс от Карло Анчелоти. И това не е първата сходна история със " Златната топка ".

На 33 години я печелят Модрич и Алфредо ди Стефано. На 34 години Лев Яшин и Меси. А първият лауреат Стенли Матюс е на по-малко от два месеца от 42-ия си рожден ден, когато премията му е връчена. Матюс обаче е обособена история.



Бензема има своя лична и тя също е неповторима по собствен метод. Карим беше желан състезател в Лион, а по-късно се причисли към Реал Мадрид и се трансформира в напълно друг футболист. Може би най-хубавият съотборник в кариерата на Роналдо, който изтласква егоизма, характерен на всеки нападател и се грижи както за тима, по този начин и за португалската звезда.

Когато той напусна, Бензема подвигна падналото знаме и се трансформира в индивида, който издърпа Реал Мадрид през един от най-успешните сезони в историята на Кралския клуб. 50-те гола, като се има поради националният тим, в който се завърна след няколко години в заточение, са невероятна цифра. Дори това показване с новите правила на " Златната топка ", която към този момент се присъжда не в края на календарната година, а за избран сезон, направи Бензема един от любимците на състезанието.

Най-важното е, че те бяха цели! Хеттрик в видимо към този момент изгубен мач с ПСЖ за 17 минути. След това още един хеттрик на " Стамфорд Бридж " и дузпа против Челси, която беше анулирана в 96-ата минута. Два гола в гостуването на Манчестър Сити и епично завръщане против същия тим с пас към Родриго и осъществяване на дузпа, което открива пътя към финала на Шампионската лига.



И въпреки всичко против Ливърпул Тибо Куртоа и Винисиус Жуниор, който е свързван с Бензема, с цел да доближи настоящето равнище на най-хубавите играчи, направиха всичко. И това също е неповторима линия на Карим, която го прави по-добър освен за себе си, само че и за съотборниците му.

Щеше да е доста красиво, в случай че Кристиано, който със своето фукане и неспособност да губи, не беше идвал на церемонията по връчването на " Златната топка " към този момент пет години след последния си успех, беше връчил трофея на някогашния си съотборник. Всички чакаха португалецът да пристигна този път и това щеше да е алегорично, защото самият Бензема призна, че е мечтал да завоюва премията, поздравявайки Роналдо всякога, когато я печели.

Но наподобява още по-затрогващо да получиш това, за което си работил през целия си живот, от ръцете на Зинедин Зидан. Той е именит съотечественик, ваш някогашен треньор и безспорен престиж. Толкова важен човек от кариерата, колкото и Флорентино Перес, който седеше в залата.



Казват, че в миналото е обмислял да продаде нападателя. Сега президентът на Реал Мадрид приказва, че тимът му разполага с най-хубавия нападател в света и няма смисъл да купува Холанд, с цел да седи норвежецът на пейката. Въпреки че Мадрид към момента мечтае да получи Ерлинг. Но кой се интересува от това, какво е било преди доста време и какво ще бъде след няколко години? Важното е какво имаме в този момент. И това е триумфът на Бензема. Заслужено, заслужено и безусловно. През предишния сезон просто нямаше по-як състезател.

Ще ви напомним няколко невероятни и малко известени обстоятелства към прехвърлянето му в Реал Мадрид през 2009 година - договорка, която му отвори необятно вратите към най-ценното отличие в света на футбола.

Флорентино Перес - това е индивидът, който повярва сляпо в качествата на 21-годишния нападател на Лион и бе подготвен да направи и невъзможното, с цел да го докара на " Бернабеу ". А в основата на договорката са 3 съдбовни и комични телефонни позвънявания в границите на минута - история, която просто ще ви остави без думи.

По това време Бензема към момента е в ролята на неприятното момче на френския футбол - към този момент утвърдил се в Лион нападател, който обаче в никакъв случай не е играл отвън родината си.

В композиция с буйния му темперамент, несъмнено той не е в челото на трансферния лист на Реал. Но не и в този на Перес.

Маститият необут подценява препоръките на скаутското звено и персонално се заема с реализирането на договорката. Той се е завърнал в шефското кресло на Реал единствено преди месеци, а проектът му е да построи нов супертим от " галактикос ", привличайки Кристиано Роналдо, Кака, Чаби Алонсо и...Бензема.

Французинът има още година от контракта си с Лион и макар че в клуба идват няколко предложения, бързо ги отхвърля с претекста, че не мисли да напуща прибързано. До края на трансферния прозорец остават няколко дни и медиите са безапелационни, че Бензема ще остане в родината.



И тогава настава часът на " тежката артилерия ". Флорентино Перес се качва тайно в частния си аероплан и без да пита отпътува непосредствено за Лион. Целта е ясна - да се върне със заветното " да ". От летището непосредствено се насочва към дома на Бензема, където обаче заварва само родственици, само че не и индивидът, за който е пристигнал.

За последвалите събития споделя персонално Карим в паметно изявление за Cadena Ser преди няколко години, прекъсвано на няколко пъти от плевел смях. Ето за какво:

" Разхождах се с другари, когато телефонът ми звънна. Беше майка ми, която сподели: " Трябва да се прибереш бързо у дома, става въпрос за една оферта ". Казах й да не ме занимава с нелепости, тъй като към този момент бях решил за себе си, че оставам в Лион и тази страница бе затворена. И затворих телефона.

След секунди отново се позвъни, още веднъж беше майка ми. " Карим, престани с нелепостите и идвай незабавно, Флорентино Перес е в хола ни ". Аз помислих, че си прави смешка и още веднъж затворих.

Звънна се трети път, колебаех се дали да отговоря, само че въпреки всичко подвигнах. От другата страна чух мъжки глас, който ми сподели: " Здравей, веселя се да се срещнем. Казвам се Флорентино Перес, може би си чувал за мен. Каня те да поговорим, в случай че не си доста ангажиран, несъмнено ". Какво направих аз ли? Веднага поех към дома ми. В главата ми беше каша, мислех, че сънувам. Нима доскоро в действителност бях приказвал с Перес, който бе пристигнал на крайници поради мен? Повтарях си, че в случай че това е някаква смешка, ще убия някого ", споделя Бензема.



Наистина паметна история, която продължава също толкоз любопитно. 21-годишният състезател, който другояче се слави като невъзмутим и много находчив, изгубва има и дума, когато отваря вратата на хола си. Там, комфортно настанил се в едно кресло, стои най-влиятелният началник в света на футбола.

" Устата ми пресъхна, колкото да съумях да поздравя - продължава описа си Бензема, който, към този момент от дистанцията на времето, намира сили да се майтапи със съдбовната преживелица. - Той се опита да ме предразположи с общи приказки, само че аз отговарях малко, до момента в който ме обливаха студени и топли талази. Перес видя това и ми сподели: " Виж, стига толкоз сме си говорили нелепости. Дошъл съм да те запитвам едно нещо. Искаш ли да играеш в Реал Мадрид? ". Добре че бях седнал, тъй като леко ми се зави свят. Бързо споделих " Да, имате думата ми ". Той ми благодари, сподели, че останалото е негова грижа, стиснахме си ръцете и си потегли ", спомня си с усмивка настоящият джентълмен на " Златната топка ".

А ето и последвалата фактология. Реал праща в офиса на Лион оферта за 35 милиона евро, които могат да набъбнат до 41 с бонусите. Предложението е признато, а Бензема съблюдава ангажимента си.

Перес загадъчно декларира, че до два дни Реал ще показа новото си попълнение, карайки медиите лудо да завъртят лист с възможните обвинени. Едва когато Бензема каца в Мадрид, излиза наяве кой ще е новият нападател на испанския гранд.

Снощи, 13 години след това откачено лято на 2009-а, Карим Бензема стана първият французин за последните 24 години (след триумфа на Зидан пред 1998-а), който печели " Златната топка ". След един в действителност вманиачен сезон, в който означи 44 гола и направи 15 асистенции. И след години, в които работи крепко, без да бъде главната звезда в един блестящ тим с Роналдо. За да изпъкне най-сетне като главен ас и водач на първенеца на Европа.

Бензема запуши устите на критиците и приключи дефинитивно епичната си промяна от неприятно момче до международна футболна легенда. Път, който сигурно нямаше да извърви, в случай че при онази разходка с другари бе решил да не отговори на три съдбоносни позвънявания...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР