Колко мандата са необходими, за да може един кмет да

...
Колко мандата са необходими, за да може един кмет да
Коментари Харесай

Лек срещу корупцията – кмет два мандата, за да не стане феодал

Колко мандата са нужни, с цел да може един кмет да свърши всичко, което е заречен на съгражданите си, и къде да се постави лимитът, с цел да не се трансформира той в локален феодал?

Темата от време на време се стартира в навечерието на локални избори. Година и половина преди тези през 2023-а ненадейно я повдигна единствената партия, която се води парламентарно показана, само че няма нито един народен представител - ПД “Социалдемократи”. Тя е една от обединенията, дали регистрацията си на “Продължаваме промяната” дружно с бургаската “Средна европейска класа” и ВОЛТ на Настимир Ананиев.

“Така ще ограничим опциите за корупция и корпоративен избор, изключително в по-малките общини, където виждаме, че кметове ръководят по няколко поредни мандата, без да е ясно за какво тъкмо те биват избирани непрекъснато - дали тъй като ръководят добре в името на хората, или по други причини”, изяснява пред “24 часа” водачът на социалдемократическата партия Елена Нонева, която е юрист от Стара Загора.

Тя към този момент огласи желанието на ПДС доникъде на март да внесе в Народното събрание законопроект за ограничение на мандатите на кметове и съветници до два.

При по-мекият вид след спиране ще имат право да бъдат избирани отново, а при по-твърдия - не, обясни Нонева.

Поправката ще бъде импортирана през Закона за локалното ръководство и локалната администрация. Според юристката не се постановат промени в конституцията. По думите й това е самодейност на “Социалдемократи”, само че имали поддръжка в обединението на смяната.

Идеята към този момент била разисквана на полемика с присъединяване и на преподаватели по конституционно право. Били поканени депутати от всички партии на ръководещата коалиция, само че от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ не пратили представители, само че пък Атанас Славов от Демократична България, който е зам.-председател на комисията по конституционни и правни въпроси, предложил полемиката да продължи в Народното събрание.

“Мандатност за обществени длъжности е добра концепция. Това е лекарство на едно пандемично заболяване - като корупцията и пазаруването на гласове, само че може да се окаже, че не е терапия за предварителната защита на главната болест”, излязоха обаче с уклончива позиция от “Продължаваме промяната”.

Според хората на Кирил Петков и Асен Василев би трябвало да се направи цялостен разбор на другите избираеми позиции - с изключение на кметове и общински съветници, като в листата може да бъдат включени и други длъжностни лица на мандатен принцип. След като законопроектът бъде импортиран в Народно събрание, ще бъде прегледан по надлежния ред, споделиха от групата на “Промяната”.

От сдружението на общините на този стадий не желаят да разясняват предлагането на дребния коалицонен сътрудник на ръководещите.

В конституцията представителните органи, каквито са Народното събрание и кметовете, имат независимост на мандатите, разяснява обаче доцент Наталия Киселова, учител по конституционно право в Софийския университет.

Конституционно ограничаване има за президента - до два мандата. Дори да се одобри сходна смяна в закона, тя ще работи отсега нататък, изясни доцент Киселова.

“Очевидно ръководещите не намират благоприятни условия за издигането на кандидатури, които да се опълчват на сполучливите кметове, и считат, че с такива обикновени ходове биха имали някакъв успех”, разяснява пък шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя предизвести, че в случай че още веднъж се отвори Изборният кодекс за тази корекция, от партията ще упорстват да се върне опцията всеки да избира дали да гласоподава на машина или с хартиена бюлетина.

Последно концепцията за предел в броя на кметските мандати бе стартирана от Татяна Дончева през 2015 година, още веднъж с претекст да се лимитира корупцията.

А рекордьорът измежду кметовете на общини у нас е Владимир Москов, който ръководи Гоце Делчев от 1995 година – към този момент 7-ми мандат.

При регионалните градове Златко Живков е отличник като кмет на Монтана - шести мандат, а сътрудника му в Кърджали Хасан Азис държи локалната власт 5 поредни мандата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР