Колко ли пъти сме чували някой да бъде наричан германския

...
Колко ли пъти сме чували някой да бъде наричан германския
Коментари Харесай

Кой е Арда Гюлер?

Колко ли пъти сме чували някой да бъде именуван „ немския Меси “ или „ шотландския Меси “ или „ иранския Меси “? Е, кажете „ добър ден “ на „ турския Меси “.! Турският Меси, който отива да играе в... Реал Мадрид, с цел да бъде иронията цялостна.

Хората обичат да вършат съпоставения и всеки футболист, който е млад, има невисок център на тежестта, борави добре с топката, дриблира ловко и има превъзходен ляв крайник може да получи етикета „ Меси от Балканите/Източна Европа/Близкия Изток/Африка “ и така нататък И в полза на истината 18-годишният турчин дава отговор на множеството условия. Но също по този начин в полза на същата истина е изцяло правилно, че и никой до момента не е успявал да се изкачи до равнището на индивида от Аржентина, с който е бил по този начин драговолно сравняван. И тъй като започнахме този текст с препратки към иранския, немския или шотландския вид на Лионел Меси, да кажем, че и това не е инцидентно. Но и никой всред Сардар Азмун, Марко Марин и Раян Голд не съумя да отговори съответно на упованията и сравненията. И евентуално никой в никакъв случай няма да успее да го стори.

За Гюлер прехвърлянето в огромен, западноевропейски клуб изглеждаше сигурен още след мига, в който облече за първи път фланелката на Фенербахче. И Барселона, където евентуално помните, само че един аржентинец с №10 направи славна кариера, също имаше сериозен интерес към Арда. Дори президентът на каталунците Жоан Лапорта изпрати спортния си шеф Деко до Истанбул, с цел да следи гения и да води договаряния за възможна договорка. И евентуално е много мъчително за Барса да разбере, че Гюлер е предпочел безконечния зложелател от Мадрид.

Сред заинтригуваните бяха още Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен, Борусия Дортмунд, както и триото от Висшата лига – Манчестър Юнайтед, Арсенал и Нюкасъл. Твърдеше се, че откупната уговорка е към 18 милиона евро – смехотворни пари за толкоз обещаващ състезател в наши дни. Но и състезател, който има зад тила си 1500 минути футбол на мъжко равнище. Тези пари изглеждаха като извънредно примамлива сума за сходен състезател, изключително в случай че се вторачим в прехвърлянията от последните дни – Кай Хаверц и Мейсън Маунт смениха британските си отбори за към 60 милиона паунда – сумата за Гюлер е 4 пъти по-скромна.

Статистиката на офанзивния състезател е повече от приемлива – беше му гласувано доверие да играе в първия отбор на Фенербахче, още когато беше на 16 години – дебютира в Лига Европа като запаса в дуел против финландския ХИК Хелзинки на 19 август 2021. След две години последва трансфер в Реал Мадрид. И по-лошо можеха да се развият нещата, не мислите ли?! Арда си потегля от Истанбул със седем гола и седем асистенция в Суперлигата за 1187 минути футбол – или другояче казано, принос за попадение на всеки 85 минути. Повече от приемливо. За вярата в качествата на младия състезател красноречиво приказва и фактът, че му беше връчена фланелката с номер 10 през последния сезон – фланелка, носена напълно наскоро от Робин ван Перси, Месут Йозил и, забележете – Алекс – легенда на Фенербахче със 171 гола за клуба в интервала сред 2004 и 2012. Човек със лична скулптура в един от парковете в региона. За уменията на Гюлер към този момент се изписа много – дриблира отлично, разсъждава прекомерно добре за 18-годишен играч, пасовете му са превъзходни. Неизбежните компилации с отиграванията му се появиха от дълго време в YouTube. Справя се чудесно със статичните положения, сменя темпото на игра, първото му допиране е мощно. Футболист, за който си коства да отделите по-малко от 20 милиона евро, изключително когато разполагате с много повече средства в запаса си. Дебютът за Турция пристигна през ноември предходната година, първият гол с националната фланелка – през преди малко миналия юни.



Разбира се – прехвърлянето в Реал Мадрид е натруфен. Но и да не забравяме, че бранителите в Ла Лига (или Бундеслигата или Висшата лига, в случай че беше предпочел тези първенства) надалеч няма да са склонни на взаимни отстъпки и реверанси към младия турчин. Кралския клуб желае да сътвори нов вид на Галактикос, този път получаващ прозвището си поради безграничния капацитет на младите си играчи като Винисиус, Родриго, Белингам, Чуамени, Камавинга... Гюлер. Цел, която не наподобява непостижима предвид на ресурса най-много в центъра на игрището.

Турския Лука Модрич?

Автор: Стефан Георгиев

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР