Колко краткосрочни обезщетения за временна нетрудоспособност (т. нар. болнични) са

...
Колко краткосрочни обезщетения за временна нетрудоспособност (т. нар. болнични) са
Коментари Харесай

Колко болнични се ползват и колко пари се изплащат за тях

Колко краткосрочни компенсации за краткотрайна неработоспособност (т. нар. болнични) са употребени в годините и какъв брой пари са изплащани за тях? Проблемът излезе на дневен ред откакто се оказа, че разгодите за болнични доближиха половин милиард лв. годишно, а страната реши да се оправи с него като " накаже " хората, като понижи размера на компенсацията, изплащано през първите три дни на заболяването. Мними заболели, които желаят да отиват на отмора и неточни работодатели, които пращат чиновниците си в болнични, с цел да не им заплащат, са част от оповестените злоупотреби. В схемата са и недобросъвестни лекари, които издават документа без съображение.

" Дневник " показва в графика за броя на компенсациите за краткотрайна неработоспособност, издавани в годините, броя на дните, които обгръщат, и номиналния размер на изплатените компенсации.

Данните за първите 6 месеца на 2017 година не са включени, само че удостоверяват наклонността на повишаване. От януари до юни са издадени 1.3 млн. болнични общо за 8.5 млн. дни, а изплатената сума е 238.4 млн. лева Спрямо първото шестмесечие на 2016 година съвсем няма разлика в броя на болничните листове, само че изгубените заради болест работни дни нарастват с близо 5 на 100, а изплатената сума - с над 10% (без да се регистрира инфлацията), най-вероятно заради растежа на осигурителния приход.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2018 (12)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР