Колко и какви са мъжете у нас, как са разпределени

...
Колко и какви са мъжете у нас, как са разпределени
Коментари Харесай

Колко са мъжете у нас и кое е най-често срещаното мъжко име

Колко и какви са мъжете у нас, по какъв начин са разпределени в страната, раждат ли се задоволително момчета и кои са най-популярните мъжки имена – отговори на тези въпроси дават от Българска телеграфна агенция във връзка днешния Световен ден на мъжете – 5 ноември.

Празникът се отбелязва от 2000 година през първата събота на ноември, по самодейност на фондацията на Михаил Горбачов и с поддръжката на организациите на Организация на обединените нации с централа във Виена, Австрия.

 
Мъжете са по-малко, само че по-инициативни
Последното броене популацията на страната към 7 септември 2021 година откри, че от общо 6 519 789 души, мъжете са 3 136 262 (48,1 на сто), а дамите - 3 383 527 (51,9 на сто), или на 1000 дами се падат 927 мъже. Спрямо предходното броене през 2011 година съотношението мъже-жени е малко повече в интерес на дамите - тогава дамите са били 51,3 на 100, описа за Българска телеграфна агенция Магдалена Костова – шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Националния статистически институт (НСИ), потърсена за коментар във връзка днешния Световен ден на мъжете. По думите й това може да се изясни с по-ниската дълготрайност на живота при мъжете, което е наклонност в целия свят, освен за България.

Същевременно мъжете работодатели са два пъти повече от дамите, демонстрират настоящи данни от проучвания на Института по философия и социология (ИФС) към Българската академия на науките (БАН). Работодателите измежду мъжете са 6,2%, а при дамите този дял е 3,6%, описа за Българска телеграфна агенция проф. доктор на социологическите науки Емилия Ченгелова - шеф на ИФС-БАН, потърсена във връзка Световния ден на мъжете. По думите й мъжете образуват по-висок дял (16%) спрямо дамите (12,7%) и от самонаетите лица. 

Във всички области на страната дамите са повече.
Кои са „ най-мъжките “ обитаеми места?
Макар и надалеч от Хайтовите „ Мъжки времена “, у нас към момента има „ мъжки “ обитаеми места. Сред тях се открояват общините Трекляно и Белене, както и селата Пъстрогор и Куделин.

Интересно е, че най-малката община в страната - Трекляно (Кюстендилска област) е с най-вече мъже като съответствие с дамите – от 434 души 227 са мъже, а дамите са с 20 по-малко, описа още за Българска телеграфна агенция шефът на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт Магдалена Костова. Село Пъстрогор в общината е с 249 мъже и 60 дами, като в него има бежански център и може би по тази причина мъжете са повече, разяснява специалистът. В общинския център село Трекляно има 101 мъже и 94 дами.

Експертът уточни, че в село Куделин (община Брегово) от общо 229 поданици 168 са мъже.

Община Белене е втората община с най-вече мъже на 1000 дами. Там от 7803 души, 4043 са мъже и 3760 – дами, уточни Магдалена Костова. Други сходни общини са Антоново (област Търговище), Маджарово (област Хасково), Невестино (отново област Кюстендил). В община Руен (област Бургас) мъжете са с един повече от дамите – 13 193 на 13 192.
 
В България се раждат повече момчета 
Като забавна наклонност Магдалена Костова от Национален статистически институт означи, че в България се раждат повече момчета, само че последователно в по-високите възрастови групи стартират да доминират дамите. За 2022 година към момента няма национални данни за раждаемостта, само че през 2021 година в страната са регистрирани 59 069 родени деца, като от тях 58 678 (99,3 на сто) са живородени. Броят на живородените момчета (30 073) е с 1 468 по-голям от този на живородените девойки (28 605), или на 1000 живородени момчета се падат 951 девойки, сподели Костова. Запазва ли се наклонността и в страната, ревизираха кореспондентите на Българска телеграфна агенция.

Най-често срещаното мъжко

Най-често срещаното мъжко име у нас е Георги, а най-предпочитано за новородените - Александър.

По данни на Национален статистически институт за 2021 година персоналните имена на мъжете са над 30 хиляди, а на дамите - близо 40 хиляди. Макар броят им да понижава спрямо миналата година, най-разпространени измежду мъжете не престават да са имената Георги - 152 хиляди, Иван - 140 хиляди, и Димитър - 111 хиляди. Следват Николай - 91 хиляди, Петър - 66 хиляди, и Александър - 60 хиляди. 

За поредна година най-предпочитаното име измежду новородените момчета през 2021 година е Александър, като с нелеката орис да бъдат " бранители на мъжете " (гр. alexandros) са орисани 938 бебета. При новородените момчета наред с обичайните имена Георги – 832 бебета, Димитър, Иван и Калоян, доминират нехарактерни за българската традиция имена като Мартин – 783 бебета, Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български ханове и царе като Борис, Симеон, Самуил. 

И преди 10 години, и в този момент, в топ 10 имена на момчета, родени през 2011 година и 2021 година, най-предпочитаните от българите имена са Александър, Георги и Мартин. През 2011 година известното име Иван е било четвърто в класацията на обичаните имена, само че 10 години по-късно към този момент е изместено от Калоян.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР