Колко години трябва да се отдава апартамент под наем, за

...
Колко години трябва да се отдава апартамент под наем, за
Коментари Харесай

Колко години трябва да се отдава апартамент под наем по света и у нас, за да се изплати?

Колко години би трябвало да се отдава апартамент чартърен, с цел да се изплати? Този въпрос си задава всеки вложител в парцел. Последният отчет на UBS Global Real Estate Bubble Index дава отговор на вложителите по света.

Световните градове, в които жилищата се изплащат най-бавно (средно 44 години) са Мюнхен, Хонконг и Тел Авив, следвани от Франкфурт (42 години), Женева и Цюрих (средно по 40 години). Тези резултати демонстрират несъразмерната взаимозависимост на цените на жилищата от ниските лихвени проценти. Цените на жилищата във всички тези градове са уязвими от рязка промяна, в случай че лихвените проценти продължат да се покачват.

В някои градове на Съединени американски щати наемите също изплащат жилище сравнително бавно. Въпреки това Бостън (22 г.), Сан Франциско (21 г.), Лос Анджелис (21 г.), Ню Йорк (21 г.) и Маями (14 г.) демонстрират най-ниски периоди. 
 Градовете в света с максимален риск от заможен балон
Градовете в света с максимален риск от заможен балон

Картината бързо се трансформира

Тази обстановка отразява и относително леката регулация на пазара на наеми. Обратното, законите за отдаване чартърен във Франция, Германия и Швеция, предотвратяват тенденциозното отдаване чартърен.

Коефициентите цена-наем не отразяват единствено ниските лихвени проценти или мощния пазар на отдаването чартърен, само че и упованията за повишаване на цените на парцелите, да вземем за пример в Цюрих и Мюнхен.
 Броят години, през които апартамент с идентична повърхност би трябвало да бъде предан чартърен, с цел да се изплати
Източник:

Броят години, през които апартамент с идентична повърхност би трябвало да бъде предан чартърен, с цел да се изплати

Инвестицията в парцел постоянно е била привлекателна за българина

Мoney.bg провери колко време ще се изплаща сходна инвестиция в София по следната формула: разделяме пазарната цена на (наем x 12 месеца) - годишни разходи).

Гледаме действителна публикация за тристаен апартамент в София, който коства 165 363 евро за 83 квадратни метра. Наемът за жилище с сходни параметри е 550 евро. Ако условно разноските ни за годината за жилището са 1 000 евро, щом използван горната формула излиза, че годините за погашение на инвестицията ще са 29.
 Каква е доходността от жилищни наеми в София и за какъв брой време се изплаща инвестицията ни?
Жилище в София се изплаща от наем за 30 години

В какъв парцел да влагаме с цел да имаме добра възвръщаемост

Спираме се на друга публикация за двустаен апартамент с цена 66 000 евро, като наемът за подобен вид парцел е 360 евро. Нека кажем, че тук разноските за година ще са ни 500 евро. В подобен случай ще са нужни 17 години за погашение на инвестицията ни.

Ако се спрем на инвестиция в едностаен апартамент, още веднъж излиза сходна цифра. Според публикация жилище до 50 кв.м. коства 57 000 евро. Наемът за жилище с такива параметри е 250 евро. Нека условно кажем, че годишните разноски за парцела ще са 500 евро. Така излиза, че инвестицията ни ще се изплати след 22 години.

Цифрите демонстрират, че в случай че сме решили да влагаме в парцел за дълготрайно отдаване чартърен, най-добре да се ориентираме към едностайни или двустайни жилища на търсени местоположения.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР