Колко фалшив е българският политически живот се вижда най-добре преди

...
Колко фалшив е българският политически живот се вижда най-добре преди
Коментари Харесай

Промоция: Само от 5 март до 2 април - възпитани политици

Колко подправен е българският политически живот се вижда най-добре преди избори. Не единствено тъй като най-яко се лъже, а и тъй като в този интервал от години се нарушават разпоредбите. Създадени, прочее, от самите политици.
Ако се поогледаме, ще забележим, че от дълго време е почнала. Ходят по всички страни из страната политици от всевъзможни калибри, от остарели, нови и най-нови партии, за " срещи с гласоподавателите " или за " основаване на структури ". А какво е всичко това, в случай че не предизборна акция? И по този начин е от най-малко 20 години.
Датата за старт на предизборната акция е толкоз условна и толкоз не се съблюдава, че човек се пита дали въобще е належащо да бъде от ЦИК. Защото освен че не се съблюдава, ами и няма никакви наказания, в случай че се нарушава правилото.
За тазгодишните парламентарни избори акцията публично ще стартира на 5 март и ще завърши в среднощ на 2 април. В този откъслек от време партиите и обединенията могат да лепят плакати, които блеснат по какви ли не тараби, стени и дувари и прибавят неповторима хубост към и без друго прелестната градска среда. Могат и да популяризират флайери, които преливат от пощенските кутии и в последна сметка отиват да пропагандират наличието в контейнерите за отпадък.
И цялата тази приказност е изцяло законна.
Впрочем, както в множеството случаи, по този начин и тук законът е врата у поле - кой е шашав, минува през нея.
Само си помислете дали сте виждали афиш без втъкан под някаква форма трикольор. А това в действителност е неразрешено. Забранено е и унищожаването на предизборни пропагандни материали, само че, доказването е невероятно. Съответно - и санкционирането.
А като разлепиш своите плакати върху тези на съперника си - това заличаване ли е? Да не приказваме, че в период до 7 дни предизборните материали би трябвало да бъдат отстранени от тези, които са ги " сложили ". Всички знаем и по какъв начин се " слагат " - с С-200, и по какъв начин се отстраняват - по никакъв начин.
Отива група мераклии за Народното събрание в селото Х, където политик върви единствено по избори. Облепя дуварите. После кой ги маха? Тези, които са се набутали в Народното събрание, нямат време за такива неща. Тези, които не са съумели пък - хептен. И цялата. Нашите, не техните.
Кой ще гласоподава за някого, единствено тъй като стои добре на афиш? И докога ще наскърбяват интелекта на гласоподавателя? Да, докато той самият разрешава това, тъй като е редуциран до екзистенц най-малко. Най-вече до най-малко.
Би било много по-умно това с развяваните от вятъра хартиени плакати да остане в историята и акциите да се вършат най-малко 80% цифрово. Пандемията научи и най-неуките да висят в интернет, да се осведомят, да щъкат по уеб сайтове и обществени мрежи. Дали българските политици са влезнали най-накрая в 21 век - следва да забележим. Както и дали са в положение да предложат нещо свястно.
Впрочем, тазгодишната предизборна акция в действителност ще е по-особена. Така или другояче противоепидемичните ограничения би трябвало да се съблюдават. Това значи хората в залите за събрания да съблюдават отстояния. Далеч не във всички обитаеми места има такива огромни зали. А и наплашените хора надали ще се юрнат по. Това единствено затвърждава тезата, че умните политици ще изберат онлайн пропагандата.
Така или другояче до формалния старт на предизборната акция има единствено две седмици. Плакатите и събранията обаче са последна грижа на фона на това, че съвсем половината от участниците в конкуренцията нямат нито стратегии, нито предизборни платформи, нито послания. Че дори и имена като хората не съумяха да си измислят.
И на фона на всичко това ЦИК разпорежда още, че са неразрешени послания, които накърняват достойнството, положителното име или положителните нрави. Много умно решение! Като че ли няма Наказателен кодекс, в който са написани всички такива разновидности - за клюка, за засегнатост, за уронване на авторитет и прочие. Излиза, че от 5 март до 2 април политиците би трябвало да се държат възпитано. В останалото време - както си ги знаем.
А това за положителните нрави пък е толкоз условно в страна, чийто министър председател, да се свети тримандатието му, беше сниман голичък да нанка до чекмедже с пачки и кюлчета, аранжирано с патлак. Същият пусна в обращение емблематичното за цялата политическа класа наименование ТКП.
Е по какъв начин да нарушим тези положителни нрави? Смеем ли?
Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР