Колко е опасно да ядете паднала на земята храна?Всички сме

...
Колко е опасно да ядете паднала на земята храна?Всички сме
Коментари Харесай

Колко е опасно да ядете паднала на земята храна?

Колко е рисково да ядете паднала на земята храна?Всички сме чували за правилото за 5-те секунди, което гласи, че в случай че вдигнете паднала на земята храна в границите на пет секунди, тя ще става за ястие. Няколко учени разгледаха казуса и взеха решение да сложат завършек на този слух един път вечно, като изследват прехвърлянето на бактерии по храната от разнообразни повърхности като дърво, плочки и даже килим. Те откриха, че нездравословни бактериални колонии, като салмонела и кампилобактер, могат да оцелеят на земята в продължение на четири седмици.
След разбор учените научават, че когато храната падне върху плочки,
,тя неотложно поема 99% от колониите с бактерии. На дървени повърхности храната получава на половина по-малко бактерии. Най-безопасно е, когато филийката ви падне върху килим, където прехвърлянето на бактерии е единствено 0,5% в границите на 5 секунди. Имайте поради, че прехвърлянето на колонии се усилва колкото по-дълго храната остава на земята.
Така че в мита за 5-те секунди има огромна доза истина.
Д-р Сермер Межер даде своя коментар пред английското издание Mirror и съгласно него изказванието не е правилно. „ Инвазивните бактериални типове като салмонела и кампилобактер могат евентуално да причинят заболяване, когато бъдат погълнати посредством нечиста храна или вода или посредством контакт със инфектирани животни или повърхности “. Тези бактерии могат да оцелеят и да се развъждат в стомашно-чревния тракт, причинявайки разнообразни признаци, вариращи от лек гастроентерит до съществено евентуално съдбовно заболяване.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР