Колко чист“ е , които се надяват да работят за

...
Колко чист“ е , които се надяват да работят за
Коментари Харесай

Кои еврокомисари имат най-много имоти, пари и влияние? Споменава ли България?

Колко „ чист “ е, които се надяват да работят за Урсула фон дер Лайен?  Комисията по правни въпроси на Европейския парламент , известна като JURI, преглежда декларациите за ползи на всички висши чиновници на Европейски Съюз, с цел да разбере това, написа „ Politico “. На решаващо съвещание в четвъртък нейните депутати разискват дали 26-те бъдещи комисари са подобаващи да правят работата си изцяло без значение /председателят фон дер Лайен не е включена в процеса на проверка/.

Въпреки че никой от 26-те комисари не отговори на молбата да показа декларациите си, „ Politico “ се снабди с всички тях и ги прегледа, търсейки най-интересните детайлности.  Няма индикации, че някой е направил нещо нелегално , само че имаше някои елементи, които се откроиха, когато прегледахме декларациите , в това число обширното портфолио от парцели на гръцкия претендент и личните консултантски компании на словенския и португалския фаворит, написа изданието.

Процесът

Комитетът JURI има действителна власт, защото може да отхвърли даден претендент, в случай че откри сериозен спор на ползи . Но нейните членове имаха разполагаем единствено три дни преди съвещанието в четвъртък, с цел да прегледат стотици страници заявления, предоставени от самите комисари – в един толкоз непрогледен развой, че няма място за същински надзор . Очаква се през идващите две седмици да се организира второ съвещание за продължение на разискванията .

На хартия декларациите би трябвало да включват да вземем за пример информация от последното десетилетие, обвързвана с предходни работодатели, данни за дялове в сдружения и други активи, както и присъединяване в мозъчни тръстове, политически партии или неправителствени организации. Декларациите се отнасят и за сътрудниците и децата /но не и за други членове на семейството/. Правилата са много гъвкави, защото комисарите могат да решат да не попълнят избрани отговори, в случай че считат, че няма спор на ползи .

Дали членовете на Екологичен потенциал ще излязат отвън написаното и ще създадат в допълнение изследване, зависи от всеки обособен законодател . Макар че могат да търсят обществено налична информация, да изискат от претендентите повече детайлности или даже да ги извикат на разпит, членовете на JURI нямат пълномощия да организират цялостно следствие .

Това, което може да съставлява спор на ползи, се въздейства и от парламентарната политика: Някои политически групи вземат решение да не повдигат въпроси за член на Комисията от опозиционна група в подмяна на безвъзмезден пропуск за члена на Комисията от личната им група. Преговорите не се организират обществено и декларациите се пазят в загадка по време на целия развой.

„ Това е един надълбоко изопачен развой, лишен от бистрота, в който разпоредбите не разрешават да се извърши логичен надзор на тези заявления “ , съобщи Николас Айоса, шеф на Transparency International EU.

Ето някои от забавните констатации…

Комисари по въпросите на наемодателите

Гръцкият Апостолос Цицикостас има най-впечатляващия лист с парцели, като на четири страници от декларацията му е разказана частичната или цялостната му благосъстоятелност върху 16 жилището, 655 463 м2 земя, шест магазина, а също и няколко гаража и складови пространства в цяла Гърция. Семейството на Цицикостас е един от най-големите земевладелци в страната, като собствеността върху земята датира от епохи, съгласно гръцки чиновник, получил анонимност, с цел да приказва свободно. Семейството на Цицикостас е едно от най-богатите в Северна Гърция. Портфолиото на Цицикостас ще включва туристическата промишленост, което повдига въпроси за решенията, които той може да вземе и които биха могли да повлияят на цената на парцелите му, съобщи народен представител от Екологичен потенциал, който е имал достъп до декларацията, получил анонимност, с цел да приказва свободно. Гръцкият политик , който също по този начин заявява, че има акции на стойност над 200 000 евро в разнообразни предприятия /от млечни артикули до фотоволтаична енергия/, е получил и финансиране от Общата селскостопанска политика на Европа за едно от своите стопанства на стойност 18 116,30 евро. Към момента на издание на публикацията Цицикостас не е дал отговор на молбата за коментар.

Италианецът Рафаеле Фитто е заявил, че има седем жилището, а в други три има дялове. Недвижимите му активи, всички ситуирани в Италия, включват също земя, два гаража и маза. Очаква се политикът от дясната партия на Джорджия Мелони, който е направил кариера в обществения бранш, да поеме портфейла за доближаване и промени. Той също по този начин заявява, че има 15% от аптека в Бриндизи в Южна Италия, чиято стойност се прави оценка – от самия Фицо – на 150 000 евро. Към момента на издание на публикацията Фито не е дал отговор на молбата за коментар.

Българският претендент за член на Комисията Екатерина Захариева явно също е натрупала положение от недвижими парцели. През 2008 година тя купува имот с повърхност 6850 кв. м, включващ ваканционна къща на гръцкия полуостров Халкидики, както и апартамент в столицата на страната ѝ София. Между 2016 година и 2018 година Захариева купува още две къщи и имоти в България . Към момента на издание на публикацията Захариева не беше дала отговор на молбата за коментар.

Словенката Марта Кос заявява към 1 милион евро в спестовни сметки .

Нищо за обявление

Други искащи да станат комисари също може да имат положение, само че доста от тях не са споделили детайлности за имуществото си. Настоящият комисар Валдис Домбровскис да вземем за пример е подал съвсем празен формуляр.

В изказване Домбровскис съобщи пред „ POLITICO “:

„ Декларациите ми за ползи са обществени към този момент 10 години и са попълнени напълно в сходство с използваните правила… Вече 10 години работя като член на Европейската комисия, надлежно не са останали доста минали действия за обявление. “

Той добави:

„ Взех умишлено решение да не влагам в акции или облигации на сдружения или сходни принадлежности, с цел да избегна всякакво чувство за вероятен спор на ползи, нито пък съм правил търговски действия. “

Цялата цел на подробното изложение на активите е да покаже дали политикът е натрупал благосъстояние от източници отвън заплатата си по време на мандата си. Но също по този начин има за цел да подсигурява положителното ръководство, като заобикаля съмненията на обществеността, че обещано решение не е взето в полза на обществото.

В договорите на Европейски Съюз се показва, че членовете на Комисията „ се въздържат от всевъзможни дейности, несъвместими с техните отговорности “ , и затова се въздържат от всевъзможни други професионални действия по време на мандата си. За да се подсигурява това, декларацията за ползи би трябвало да включва доста детайлности, с цел да се подсигурява, че даден член на Комисията е изключен от работа по избрани въпроси, в случай че е налице спор . На процедура нито един комисар не е попълнил всички полета в декларацията си.

Стефан Сежурне , френският претендент за комисар по въпросите на благосъстоянието и конкурентоспособността, беше измежду тези, които се оповестиха за основаването на общоевропейски регулатор, който да ревизира подробно декларациите на политиците и да пази прозрачността по времето, когато беше евродепутат от „ Обновление “. Собствените му заявления обаче не дават никаква визия за финансовите му активи или отговорности. Към момента на обявата Сежурне не беше дал отговор на молбата за коментар.

Същото се отнася и за словака Марош Шефчович , който беше помолен от фон дер Лайен да преразгледа регистъра за бистрота на Европейски Съюз – само че също е измежду тези, които са дали малко детайлности в декларацията си. Шефчович беше помолен за коментар.

Кая Калас от Естония заявява единствено съществуването на банкови сметки и спестявания. Разделът, отнасящ се до финансовите ползи на съпрузите или сътрудниците, е оставен празен, макар разногласието от 2023 година към собствеността на брачна половинка ѝ върху акции в бизнес, обвързван с Русия. По-късно обаче тя в детайли разказва позициите му в четири юридически лица – Tristock, Tallinn Directors Club, AS Framm и Novaria Consult. „ Кандидатът за заместник-председател на Екологичен потенциал Калас попълни декларацията си за ползи, както беше поискано, и в този момент тя е в развой на парламентарен надзор “ , обявиха от преходния ѝ екип пред „ POLITICO “.

Връзки с частния бранш

Румънката Роксана Мънзату , номинирана за изпълнителен вицепрезидент по въпросите на хората, уменията и готовността, е основала консултантска компания през април 2021 година, с цел да оказва помощ на бизнеса да получи достъп до фондовете на Европейски Съюз сред концертите си като министър по европейските фондове през 2019 година и държавен секретар по координацията на стратегиите, финансирани от Европейски Съюз, сред декември 2021 година и юли 2024 година

Тя трансферира цялостната благосъстоятелност върху компанията през февруари 2022 година, тъкмо преди да поеме ролята на държавен секретар, съгласно документи, получени от POLITICO. Въпреки че е оповестила прекратяване на активността си от януари 2022 година, през 2023 година компанията е имала доходи – които Миназату не е заявила. Към момента на издание на публикацията Миназату не е дала отговор на молбата за коментар.

Португалката Мария Луиш Албукерке повдигна доста въпроси в личната си страна поради това, че с лекост преминаваше сред частния бранш и основни държавни позиции. Албукерке не крие това в декларацията си, като дава на законодателите общо изложение на предходните си участия в компании. Въпреки това тя пропуща повече детайлности за структурата на собствеността или приходите на личната си консултантска компания Roundatmosphere. Притежавана от нея и брачна половинка ѝ, компанията е спечелила 170 000 $ през 2023 година и 132 000 $ през 2022 година, съгласно финансовите данни, предоставени от Informa. Потърсен за коментар, екипът на Албукерке удостовери, че декларацията е подадена и се обработва от Народното събрание, като добави, че в това време „ не би било подходящо да се разясняват каквито и да било приключвания на информация или спекулации “.

Бъдещият еврокомисар по земеделието Кристоф Хансен от Люксембург има високопоставени връзки. Съпругата му работи като помощник в кабинета на ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола, а братовчед му е министър на земеделието на Люксембург – въпреки че той не е заявил последната част, защото комисарите са длъжни да разкриват единствено детайлности, свързани със съпрузи и деца.

Изглежда, че добитъкът е в кръвта на фамилията, защото от 2015 година Хансен е ръководител на асоциацията за отглеждане на дребни животни /Union des Sociétés Avicoles du Grand-Duché du Luxembourg/. Той даде обещание да подаде оставка, в случай че бъде назначен. Към момента на издание на публикацията Хансен не беше дал отговор на молбата за коментар.

Испанката Тереза Рибера , изпълнителен вицепрезидент за чист, обективен и конкурентоспособен преход, има положителни връзки в интернационалните среди, свързани с климата. Преди и по време на мандата си като министър на енергетиката и околната среда на Испания тя е работила с над 10 интернационалните неправителствени организации, мозъчни тръстове и организации, занимаващи се с въпросите на климата и околната среда. Потърсен за коментар, екипът на Рибера единствено удостовери, че декларацията за интерес е била изпратена.

Литовският комисар по въпросите на защитата и галактическото пространство Андриус Кубилиус е съосновател на Форума „ Приятели на европейската Русия “, който поддържа опозицията и гражданското общество в Русия. Той също по този начин е член на асоциация, която се демонстрира като мощно сериозна към Китай. От 2016 година до 2019 година Кубилиус е и член на интернационалния съвет на съветниците на Международния републикански институт. IRI е група с нестопанска цел, която получава федерални средства от Съединени американски щати, с цел да оказва помощ на страните да развиват механизмите на демокрацията. Към момента на издание на публикацията Кубилюс не беше дал отговор на молбата за коментар.

Преди да бъде словенският избор за еврокомисар, Марта Кос е работила за брюкселската лобистка компания Kreab като старши консултант, а също по този начин е имала лична бутикова консултантска компания, записана в Швейцария. Макар че преди този момент е заявявала, че не се счита за лобист, Кос показва управителния орган на европейския футбол УЕФА като един от своите клиенти за „ покровителствен “ задачи през 2021 година на равнище Организация на обединените нации „ и най-значимите му органи “.

Кос, която може да следи процеса на разширение, не е заявила непринудено, че брачният партньор ѝ е швейцарският „ Мистър Европа “ Анри Гетаз , някогашен общоприет секретар на Европейската асоциация за свободна търговия /ЕАСТ/. Към момента на публикуването на публикацията Кос не беше дала отговор на молбата за коментар.

Марк Рюте: Няма непосредствена нуклеарна опасност от страна на Русия

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР