Колко често ви се случва, да чуете музиката в рекламен

...
Колко често ви се случва, да чуете музиката в рекламен
Коментари Харесай

Защо McDonald’s и Pepsi създават свои собствени песни за TikTok?

Колко постоянно ви се случва, да чуете музиката в рекламен клип и по-късно да си я тананикате дни наред? Оказва се, че доста компании поръчват музика – това е част от маркетинга им. Може ли обаче ария, поръчана от марка, да се трансформира в същински поп шлагер? Все по-голям брой рекламодатели сигурно се пробват да създадат това - като поръчват музика, която е особено основана за обществената медия TikTok, написа Fast Company.

TikTok да вземем за пример изначално е обвързван с музиката. Той се разви от приложение, насочено към музиката, с помощта на супер известни видеоклипове с танци или ария със синхронизиране на устни (Lip Sync). Това докара до основаване на нови шлагери като „ As It Was “ на Хари Стайлс и до възобновление на остарели части като „ Dreams “ на Fleetwood Mac. 

Някои марки към този момент са поръчали свои лични шлагери, подобаващи за TikTok. Pepsi да вземем за пример неотдавна нае Кло Бейли за кавър на ария от 80-те години на предишния век „ Footloose “, с цел да разпространява линия от питиета, въодушевени от „ магазина за газирани питиета “.



Компанията приканва потребителите в цялата страна да следват @Pepsi в TikTok и Instagram и да споделят своите танцови придвижвания, употребявайки песента, дружно с хаштагове #PepsiSodaShop #PepsiSweepstakes. “

И други марки залагат същата тактика. McDonald’s употребява рапъра и TikTok звезда TisaKorean, с цел да измисли ария за Sprite от Mickey D’s. След това почитателите бяха насърчавани да споделят своите клипове с етикет #McDonaldsStaticSprite.

American Eagle накара музикантката на TikTok Катрин Ли да сътвори нова версия на нейната ария „ Happening Again “, обвързвайки я с марката.
 
@jamescharles my natural #makeup♬ original sound - James Charles
 

Pizza Hut също е в крайник с трендовете. Компанията нае Джон Мос, музикант от Детройт, много известен в платформата, с цел да направи ария, озаглавена Pizza Hut Anthem, рекламираща предлагането на пица в жанр Детройт. Оказва се и че преди да работи с Pepsi, Кло Бейло е правила ария, наречена „ Trident Vibes “ за акцията #ChewTheVibesChallenge на Trident Gum.

Въпреки че тази пристрастеност за опити е много скорошна, първата ария, основана от марката за TikTok, е издадена през 2019 година от Elf Cosmetics: Eyes. Lips. Face на iLL Wayno и Holla FyeSixWun. Според Vox това е „ първата поръчана за акция в TikTok “ ария и е същински шлагер. От организация Movers+Shakers, която е основала акцията и има заслуги за песента, настояват, че тя е въодушевила повече от 5 милиона видеоклипа, генерирани от консуматори, натрупвайки 7 милиарда гледания. Песента влиза в Spotify, iTunes и е стриймвана повече от 20 милиона пъти.

Днес стремежът на марките е да бъдат част от поп културата и по тази причина има смисъл да се следва печелившата тактика на TikTok. Те са привлечени от бързия триумф, който идва посредством платформата, който от време на време е въпрос единствено на няколко дни. Друг е въпросът, какъв брой резистентен е сходен триумф.  

Все отново не би трябвало да се не помни, че песни, написани за марки, са станали шлагери доста преди ерата на обществените медии. Най-известният образец е песента на Coca-Cola от 1971 година, която се трансформира в интернационален шлагер I’d Like to Teach the World to Sing (In Perfect Harmony), изпълнен от The Hillside Singers.

Този тип преобразяване на къса рекламна ария в икона не се среща постоянно, само че е още по-трудно да си го представим в този момент - в една фрагментирана и бързо разрастваща се цифрова просвета. Забележителното в наклонността, целяща да притегли консуматори от целия свят, е по какъв начин ловко възражда остарели песни – ясно може да се долови носталгията по предишното.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР