Колко бежанци ще върне Австрия на България след споразумението, което

...
Колко бежанци ще върне Австрия на България след споразумението, което
Коментари Харесай

Полушенген срещу виртуални бежанци: С какво "условието" на Австрия променя мигрантската политика?

Колко бежанци ще върне Австрия на България след съглашението, което двете страни подписаха като изискване за частичното ни приемане в Шенген? 6 000 или 113?

От правна позиция, по този начин нареченото съглашение сред България и Австрия за връщане на мигранти няма никаква стойност. Такава е безусловната оценка на юристите, специализрани в бежанско право. Това е съглашение, в което България се подписва, че ще ползва закон, който България е подписала и ползва от 2007 година, сподели репортерът на bTV Стоян Георгиев.

Големият проблем на България е неналичието на национално самочувствие, изключително измежду политиците

" Вторият юридически нонсенс е, че България се ангажира да приема мигранти по Дъблинското съглашение, а в действителност цялата продецура на връщнето на мигранти е 100% ангажимент на Австрия. Говори се за 6 000 бежанци за предходната година. А знаеш ли какъв брой ни е върнала Австрия предходната година - 113 за цяла година. Тези 6 000 мигранти са виртуални ", добави Георгиев.

" И това не е всичко. Тук следва въпроса къде са тези 6 000 души? Как са преброени. Да не пропущаме, че Австрия не е тяхната последна дестинация, тъкмо както и България. В Австрия ли са въобще тези хора, които са свободни да се движат, както когато са в България, по този начин и когато са в Австрия? Специалистите, които работят с мигрантите се съмняват, че тези хора въобще са в Австрия. И тези 113 души върнати за цяла година са доказателство точно за това, сподели Георгиев.

България не може и не желае да поеме още бежанци, сподели той

" Тези 6 000 души в никакъв случай няма да дойдат в България. Австрия е можела да върне какъв брой изиска мигранти, а е върнала 113 мигранти за мината година. Когато бъдат открити тези българи могат да отидат, където си изискат. Това, което се случва най-често е, че те се задържат измежду към месец-два. От тогава са минали доста повече години. Има шестмесечна процедура в Дъблинското съглашение, съгласно което тези хора могат да бъдат върнати мигрантите. Като изтекат тези шест месеца тези мигранти не могат да бъдат върнати ", изясни Георгиев.

И когато е повече от явно, че съглашението за частичното приемане на България в Шенген, политическото говорене за 6 000 витруални миграти е нищо повече от политическа дъвка за публиката, следва същински значителния въпрос - Защо Австрия прави всичко това? Защо не го правеше всичките тези години, когато имаше даже повече мигранти? Нидерландското несъгласие изглеждаше кардинално, поредно и беше обвързвано с отчетите за положението на правосъдната ни система, за ролята на основния прокурор и така нататък Когато стана ясно, че България е изпълнила изискванията за промени със правосъдната власт, когато падна мониторингът върху правосъдната ни система, когато Нидерландия извърши уговорката си да вдигне своето несъгласие, някой натисна едно копче във Виена. Кой и за какво? Това ми се коства много по-съществения въпрос. И този въпрос е политически. Той не взема решение другояче съществуеващия проблем с всеобщата миграция в Европа по никакъв метод, сподели репортетър на bTV. 

23-годишните Амен и Мохамед от Мароко влизат в България от Турция през гората през октомври предходната година. Настанени са в бежанския център в Овча Купел в София.

Снимка: iStock

" От Мароко със аероплан до Турция, а от Турция през гората в България. А в този момент да дава Алах, ще отидем в Италия ", сподели Амен.

Ние от Мароко и Алжир отиваме в Италия и в Германия. Сирийците и афганистанците отиват в Германия. Аз съм съм тръгнал към Италия, тъй като имам другари там. Не знам тъкмо по кое време ще продължа, само че там ще отида, изясни той.

Паспортните инспекции ще отпаднат и на пристанищата във Варна и Бургас

Повечето от настанените в центровете мигранти не се задържат в България повече от няколко месеца преди да продължат до крайната си дестинация.

Бедра от Сирия ще мине и през Австрия на път за крайната си цел - Германия. Те са подали документи за статут у нас. Но никой не може да ги спре да продължат пътя си към Италия, когато решат.

Снимка: iStock

" Аз съм от Сирия. Дойдох тук преди един месец ", сподели Бедра. Той желае да отиде в Германия и да вземе фамилията си там.

Ако тръгне за Германия преди да получи статут у нас, Бедра може да се трансформира в един от тези мигранти, хванати в Австрия, които станаха предмет на съглашението. Като първа страна от Европейски Съюз, където в влезнал, той може да бъде върнат у нас. Но въпросното съглашение не трансформира нищо, споделя юрист Илиана Савова, която от години работи в програмата за правна отбрана на бежанци на БХК.

Снимка: iStock

От правна позиция нищо повече не значи. Ние не можем да подпишем нещо, с което да кажем: " Ще съблюдаваме закона ", изясни Савова. 

Другото определение на правния парадокс е просто популизъм. Политиците в Австрия споделят нещо, което публиката там желае да чуе и подписват съглашение. А популизмът, предопределен за австрийска аудитория, подава топката на българските политици, които които от своя страна плашат публиката у нас с връщането на хиляди бежанци.

Илиана Савова, която от години работи с бежанци, търсещи протекция у нас, припомня, че Австрия също не е последна дестинация за мигрантите. 

Заявените входящи прехвърляния от Австрия към България за 2023 година са 193

" Никой не може да спре бежнаците, нито когато са в страната и са по време на процедура. Никой не може да спре бежанците и откакто получат статут, изключително към този момент откакто имат законни документи да пътуват и да изберат мястото, където ще живеят и ще работят ", изясни Савова.

Според Австрия през последната година там са открити 6 000 мигранти, влезнали в Европейски Съюз през България.

" Не знаем тези 6 000 души толкоз ли са първо, второ по какъв начин са открити и трето ние не знаем дали тези хора са в самата Австрия. Защото забележете цифрите – всички приказват за 6 000, а никой не приказва за цифрата 113 души, които са действително върнати от Австрия в интервала на предходната година тъкмо по този Дъблински правилник. Какво означва това? Че тези 6 000 души към този момент не са и в Австрия ", добави Савова.

Изказването е на австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер

За приемането ни в Шенген Австрия праща виртуални 6 000 бежанци в България. Реалните са 113 за предходната година. Ако да вземем за пример Амен бъде открит в Австрия на път за Германия като влезнал, в Европейски Съюз през България, няма какво да го спре да продължи пътя си към Германия, до момента в който трае австрийската процедура по връщането му.

Австрийците, които се опасяват от бежанците са успокоени от своите политици, че бежанците ще бъдат изпратени на България. България е спокойна, тъй като влиза в Шенген и знае, че Австрия не може да върне 6 000 души. А самите 6 000 бежанци в действителност не са нито в Австрия, нито в България, а най-много в Германия, Швеция, Италия или там, където е крайната им цел.

Али от сирийския град Идлиб демонстрира раната си от осколки. Той е измежду малцината, намерили работа в София и ще остане тук.

„ България би трябвало да следи едно име в Австрия – това не е канцлерът Нехамер, не е вътрешният министър Карнер. Това е Херберт Кикъл “, уточни още той

" Имам четири деца в Сирия. Да, ще остана в България. Имам работа с контракт тук. Строител съм ", описа Али.

Дали България е в или отвън Шенген няма да промени потока мигранти към Западна Европа. Привлечени от обществените системи на Германия и Швеция, България е единствено част от пътя на мигрантите към крайната им цел.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР