Колкина дупка стана най-дългата пещера в България с 19 164

...
Колкина дупка стана най-дългата пещера в България с 19 164
Коментари Харесай

Обявиха Колкина дупка за най-дългата пещера в България

Колкина дупка стана най-дългата пещера в България с 19 164 м подземни галерии. До момента най-дългата пещера беше Духлата, до с. Боснек, с 18 200 м. Това оповестиха спелеолози от пещерния клуб „ Под Ръбъ “, който изследва пещерата.

През 2017 година Колкина дупка, до с. Зимевица, община Своге, стана и най-дълбоката пещера с дълбочина от 543 м.

В интервала 19 - 24 септември т.г. беше последното изследователско навлизане в Колкина дупка, в което участваха пещерняците Йорданка Донкова, Алекси Минев, Антон Танковски, Георги Беров, Димитър Генов, Кирил Цанев и Тина Алексова.

Йорданка Донкова разгласи, че след пробива на миналата експедиция упованията, че Колкина дупка има капацитет да стане най-дългата пещера в България са се удостоверили. " Събраният екип от седем души беше с ясно сложена цел. Приоритизираха се местата с максимален капацитет и с помощта на неуморния труд на групата бяха проучени над 1000 метра нови галерии``, уточни Донкова.

о думите й за момента с изключение на, че е най-дълбоката и най-дългата в България, Колкина дупка е несъмнено и най-трудната за навлизане и изследване пещера.

" Като спелеолог и хидрогеолог съм сигурен, че там има още доста галерии, пещерни формирания, реки и други хубости, които могат да бъдат забелязани в една пещера. Колкина дупка ще продължи да пораства и да старее, тъй като природата е по този начин устроена ", разяснява от своя страна Светослав Маринов, един от членовете на „ Под Ръбъ “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР