Колите на старо в България са поскъпнали средно с над

...
Колите на старо в България са поскъпнали средно с над
Коментари Харесай

Само за една година: Колите на старо у нас са поскъпнали с над 40 процента

Колите на остаряло в България са поскъпнали приблизително с над 40 % и то единствено за интервал от една година. Това съобщи в студиото на Money.bg Цветелина Цанева - изпълнителен шеф на Асоциацията на вносителите на коли.

" Основната причина за това повишаване е, че от началото на тази година се покачиха извънредно доста услугите, които са свързани с колите. Например, в случай че се вкара един автомобил в България, то е належащо едно цялостно изпиране на автосалона вътре, бояджийските услуги също нарастнаха извънредно доста - съвсем двойно. Всичко това оказва въздействие върху цената ", разяснява Цанева.
 Битка за превъзходство: Брюксел ще наложи мита за част от китайския импорт на коли със задна дата
Битка за превъзходство: Брюксел ще наложи мита за част от китайския импорт на коли със задна дата

Според проектите на Европейската комисия мярката ще влезе в действие през лятото

Около 300 хиляди автомобила общо се записват у нас в границите на една календарна година. В това число влизат както колите на остаряло, по този начин и новите транспортни средства. Въпреки високите цени, предходната година бележи растеж на покупките, по отношение на миналата.
 Снимка 645709
Източник:

Какви коли карат всеобщо българите?

Най-масовият автомобил, който карат българските жители е 10-годишен, нормално импорт от Германия или Италия.

" През януари и февруари тази година максимален е броят на регистрациите на леки коли, които са на над 10 години - близо 25 хиляди. Общо всички регистрирани коли за двата месеца са 55 хиляди. "

При пазара на нови коли, там повишаването към този момент се резервира на равнищата от предходната година. Причина за това са растежът на цените тогава беше световната рецесия с доставките. Тя към този момент приключи, само че цените не падат. По думите на Цветелина Цанева, българите към момента залагат главно на дизеловите мотори при покупка както на нови, по този начин и на остарели коли.

Навлизането на електрическите автомобили и китайският импорт

Според даннитена Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA), през последните месеци общо в Европейски Съюз се вижда лек растеж при покупките на електрически коли, само че по отношение на предходните години има спад. В България за интервал от една година се вижда спад.

" Тук по-скоро се избират хибридните разновидности. Знаем, че инфраструктурата за зареждане у нас е извънредно неприятна. Освен това цените на тези коли са високи за българите. Политиката на държавно стимулиране тук също не е голема, евентуално тъй като ние не сме производители. Тези коли обаче несъмнено са едни доста положителни градски коли ", изяснява специалистът.

Според изпълнителния шеф на Асоциацията на вносителите на коли китайските електрически коли ще стават все по-купувани в Европа, макар опитите на Европейската комисия да контролира вноса. А повода е явна - доста по-ниските цим цени.

" Цената на китайските електрически автомобили е съвсем двойно по-ниска. В България обаче те не са доста търсени все още, тъй като издаването на самостоятелни утвържденията при покупкатана такава кола у нас костват най-малко 2 хиляди лв.. "
 Продажбите на нови коли в България скочиха с 58% през първите два месеца на годината
Продажбите на нови коли в България скочиха с 58% през първите два месеца на годината

В интервала януари -февруари регистрациите на нови коли в Европейски Съюз са нарастнали с 11,2% до 1,7 милиона броя

Ръст при покупките на суперлуксозни коли в България

Любопитно е, че при покупката на суперколи страната ни бележи растеж. Сред най-търсените марки са Ламборгини, Ферари и Мазерати. През 2023-а година в България са закупени към хиляда такива автомобила, някои от тях достигащи цени от 1 милион евро.

" У нас за пазар на суперколи е мъчно да се приказва, само че хората, които са съумели да си закупят такива коли предходната година са се нараснали ", споделя Цветелина Цанева.

Експертът обобщава, че в България от ден на ден хора избират да шофират високопроходими коли, поради инфраструктурата у нас и поради разбирането, че огромните коли респектират.

Гледайте целия диалог във видеото!
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР