Колинда Грабар – Китарович и Румен Радев. сн: БГНЕС България

...
Колинда Грабар – Китарович и Румен Радев. сн: БГНЕС България
Коментари Харесай

Радев: Следващи стъпки по случая Скрипал само при безспорни доказателства


Колинда Грабар – Китарович и Румен Радев. сн: БГНЕС

България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз и като подобен би трябвало да организира политика на разговор и баланс, сподели президентът Румен Радев след срещата си с хърватския си сътрудник Колинда Грабар – Китарович.

България остана една от дребното страни в Европейски Съюз, които не изгониха съветски дипломати в символ на взаимност с Англия поради отравянето на нейна територия на някогашен съветски сътрудник и неговата щерка. Премиерът Бойко Борисов изиска спомагателни доказателства за виновността на Русия, макар че против позицията му има опозиция даже в ГЕРБ.

" Виждаме, че такава позиция взе и Австрия, която е идващият ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Държа да подчертая, че България е предан член на съюзите, в които членува - Европейски Съюз и НАТО, само че това са съюзи, които се основават на доста ясни полезности, една от тези полезности е прозрачността “, сподели Радев.

По думите му, с цел да предприемем последващи стъпки, би трябвало да има ясни и безспорни доказателства за отговорността на Москва

" Диалогът с Русия би трябвало да продължи ", счита хърватският президент Колинда Грабар-Китарович.

" Виждам Русия като международна мощ, с която с изключение на за взаимните разногласия, би трябвало да се беседва и по доста други въпроси като интернационалната сигурност, битката с тероризма и останалите закани, с които се сблъскваме. Хърватия е солидарна с Европейски Съюз за експулсирането на дипломатите. Време е Европейски Съюз и Русия да се върнат към политиката на разговора и към нормализиране на връзките ", сподели Колинда Грабар-Китарович.

За разлика от България, Хърватия изгони един съветски посланик в символ на взаимност с Англия.

Радев изрази вяра, че България ще постави старания, страните, които имат запаси да вземат участие в срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани през май, да седнат на масата на договарянията.

Такива запаси към този момент показаха Сърбия, Румъния, Кипър и Испания. Причината е присъединяване на Косово в срещата в София.

Радев акцентира, че България е съумяла да обърне вниманието на Европейски Съюз върху Западните балкани и среща схващане от Брюксел, че в случай че Съюзът не даде европейска вероятност на страните от района, те ще дават балканска вероятност на Европа.

" Виждаме, че има проблем на срещата на върха към този момент е изразено от някои страни и запаси, надлежно от Испания, Румъния, Кипър, само че аз съм уверен, че България ще продължи да поставя старания тези страни от Европейски Съюз да бъдат на масата, тъй като видяхме, че няма различен метод да осигурим непоклатимост, сигурност и разцвет, с изключение на разговор. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР