Количеството вода в язовир Студена, снабдяващ с вода Перник е

...
Количеството вода в язовир Студена, снабдяващ с вода Перник е
Коментари Харесай

Още от юли водата в язовир "Студена" намалявала, но мерки не били взети

Количеството вода в язовир " Студена ", снабдяващ с вода Перник е района, при започване на тази година е била по-високо от 2017 и 2018 година (виж графиката), само че към края на юни то се е оказало с над 35% по-малко, а в интервала юли-октомври се следи " трайна наклонност за понижение на наличния воден размер ", се споделя в отговор на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) до омбудсмана Диана Ковачева, която е поискала информация по отношение на наложения воден режим. Такъв в Перник и района не е имало от 1993 година.

Въпреки очертаващият се дефицит на вода, от началото на годината чак до края на октомври, от " Студена " е позволено взимане на 2.32 млн кубика месечно, от които 1.55 млн кубика за битово водоснабдяване. Останалата вода е употребена от " Стомана индъстри " и " Топлофикация – Перник ". От ДКЕВР прецизират, че годишните и месечни режимни графици за използването на язовирите се утвърждават от министъра на екологията.

В последна сметка за ноември в началото е позволено да се употребяват 1.463 млн, от които 1 млн за битово прилагане. На 7 и 11 ноември има ново понижение, с цел да стигне до 1 млн кубика - преди две седмици, когато в язовира има към този момент 4.759 млн. кубика, при общ размер от 25 млн. кубични метра. За интервала 1 януари – 11 ноември са изчезнали над 12 900 млн. кубика вода.

Според изпратените данни от ВиК – Перник до ДКЕВР тази година в " Студена " има приток от 11 908 млн. кубика, а са източени 16 577 млн. кубика, или с 1 млн. кубика повече от позволения размер. По този мотив от комисията пишат на Ковачева, че е поискана спомагателна информация за това, какви ограничения е взело водното сдружение за понижаване на потреблението в интервала август - октомври.

Експлоатацията и поддръжката на бент. " Студена " и цялата ВиК мрежа на Перник е предоставено от локалната Асоциацията по ВИК на " ВиК – Перник " ООД през март 2011 година за 15 години, в което страната, в лицето на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) държи 51%. От писмото на КЕВР се схваща, че сдружението, чийто шеф Иван Витанов беше уволнен, е ръководено неприятно още през 2017 година. Направена инспекция от комисията регистрира, че има цялостно несъблюдение на утвърждения бизнес проект за посочената година в частта понижаване на загуба на вода.

При планувано стесняване на течовете до 68.3%, равнищата са останали 75.1 на 100. Има и по-ниско осъществяване на плануваните вложения, като планувани 441 хиляди лева за 2017 година са вложени 243 хиляди лева Проверка е направена и през предходната година, само че резултатите от нея още не са публично утвърдени от КЕВР, с цел да бъдат обявени.

От комисията показват, че за грешките и пропуските на " ВиК-Перник " са били известени Министерството на районното развиване и благоустройството, регионалния шеф, който се явява и ръководител на локалната " Асоциация по ВИК ". От КЕВР обаче прецизират, че неизпълнението на бизнес проектите не е мотив за преустановяване на договорите и даже не може да се последва и от наказания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Региони (7435)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР