Количеството на въглероден двуокис и други парникови газове в атмосферата

...
Количеството на въглероден двуокис и други парникови газове в атмосферата
Коментари Харесай

Концентрациите на парникови газове отново счупиха рекордите

Количеството на въглероден двуокис и други парникови газове в атмосферата на Земята е достигнало рекордни високи индикатори през 2018 година, се споделя в отчет на Организация на обединените нации, представен от международните организации и Българска телеграфна агенция.

Според отчет на Световната метеорологична организация (СМО), оповестен в Женева, концентрацията на въглероден диоксид е достигнала през предходната година централизация от 407,8 елементи на милион. През 2017 година измерената централизация на въглероден двуокис в атмосферата е била 405,5 елементи на милион. Това нарастване е с 47 % повече от равнищата от прединдустриалната ера.

От СМО акцентират, че е налице дълготрайна наклонност и бъдещите генерации на Земята ще се сблъскат с още по-тежки последици от стоплянето на климата - повишаване на температурите, увеличение на броя на екстремалните естествени феномени, повишение на равнищата на океаните и разрушение на екосистемите.

Световната организация също по този начин записва концентрации на други " затоплящи " газове, в това число метан и азотен оксид. Около 40% от метана, изпускан във въздуха, идва от естествени източници, като влажни зони, само че източник на 60% от него са човешки действия, като развъждане на добитък, рандеман на ориз и сметищата.

Метанът също е сложил връх по централизация в атмосферата през предходната година - 1869 елементи на милиард. Това е със 259 % над равнищата от прединдустриалната ера, оповестява Би Би Си, базирайки се на отчета. Увеличението, следено през последната година, е по-високо от това през миналата година и от междинния растеж за последните 10 години.

Рекордна е станала и концентрацията на азотен оксид. Според СМО тя към този момент е 123% от равнищата през 1750 година. Азотният оксид се отделя от естествени източници, от човешка активност, в това число от океаните и от потреблението на торове в земеделието. През предходната година нарастването на концентрациите на този газ, който също може да навреди на озоновия пласт, беше по-голямо от това за предходните 12 месеца и по-високо от междинното за последното десетилетие.

Това, което безпокои учените, е комплексният топлинен резултат на всички тези увеличаващи се концентрации на газове. Като цяло от 1990 година насам този резултат от парниковите газове се е нараснал с 43 % и не демонстрира никакви индикации за прекъсване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР