Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава

...
Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава
Коментари Харесай

Българинът купува повече, отколкото яде

Количеството храна, което се изхвърля в България годишно на глава от популацията, е към 90 кг. Това демонстрира изследване на Европейската комисия. Това е малко под междинното равнище в Европейски Съюз, което през предходната година е близо 130 кг на човек.

Първенци по този индикатор е Кипър, където генерираните хранителни боклуци на човек са близо 400 кг. В челото на тази ранглиста са още Дания и прилежаща Гърция. 

Ново повишаване на главните артикули и услуги

Изхвърлянето на храна е световен проблем, който оказва мощно отрицателно въздействие както върху околната среда, по този начин и върху джоба на всеки консуматор. Генерираните финансови загуби в Европа възлизат на милиарди евро, а по данни на Евростат от предходната година, междинното количество храна, която се изхвърля в Европейския съюз е 127 кг годишно на глава от популацията. 

Според специалиста по здравословно хранене Ники Суков една от аргументите за разхищението е, че купуваме повече, в сравнение с ще консумираме. Хората не потеглят с концепцията какво да купят, а стават жертва на маркетингов трик и купуват, не тъй като им би трябвало, а тъй като е на ниска цена и на промоция, уточни той.

 istock istock
От две години у нас има мобилно приложение, посредством, на което продуктите от хранителни магазини и заведения, с изтичащ период на валидност, отиват при потребителите вместо в кофата за отпадък.

Платформата избавя храната, като се предлага с 40% понижение, описа създателката Джейн Димитрова.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР