Колелото на футбола се върти и ако веднъж си горе,

...
Колелото на футбола се върти и ако веднъж си горе,
Коментари Харесай

От "Барселона" до..."Барселона" - най-великите обрати в историята на Шампионската лига

Колелото на футбола се върти и в случай че един път си горе, в идващия миг може да се окажеш долу. " Барселона " е тим, който доста пъти е бил за образец, като е осъществявал зрелищни обрати в елиминациите в Шампионската лига.

Най-пресният образец е от предишния сезон и мачовете с ПСЖ. Преди ден каталунците ненадейно се озоваха от другата страна.

Преди седмица те победиха " Рома " с 4:1 на " Камп ноу " и чакаха спокоен реванш на " Олимпико ". В сърцето на Вечния град обаче " Рома " направи немислимото и с 3:0 направи шокиращия поврат. На същия стадион, където през 2009 година " Барселона " на Лионел Меси, Андрес Иниеста и Серхио Бускетс завоюва Шампионската лига и стартира възхода си, този път тимът се срина.

Историята помни и други зрелищни обрати в елиминациите на Шампионската лига. Скоро след чудото в Рим УЕФА ги напомни в уеб страницата си.

Най-големите обрати

За каталунците историята се повтаря с противоположен знак, откакто те станаха тимът в Шампионската лига взел участие в два от огромните обрати. Точно 399 дни преди шокиращата загуба от " Рома ", " Барселона " направи невъзможното против ПСЖ, откакто беше изгубил първия мач с 0:4 на " Парк де пренс ". С три гола сред 88-ата и 95-ата минута каталунците завоюваха с 6:1 и до този миг остават единствения тим в историята на Шампионската лига, който е наваксал закъснение от четири гола.

 8 март 2017 година -
© Reuters

8 март 2017 година - " Барселона " направи невъзможното и в профил ПСЖ след загуба с 0:4 в първия мач.

През годините има единствено още един случай, в който тим заличава закъснение с три гола разлика след първия мач. Това се случи още веднъж в четвъртфинал през сезон 2003-04, когато " Депортиво " в профил " Милан ", макар че отстъпи с 1:4 на " Сан Сиро ".

" Росонерите " се виждаха сигурен победител и се движеха по график да защитят трофея от предния сезон, побеждавайки с голове на Шевченко, Кака (2) и Пирло, а за " Депортиво " голът беше вкарал Валтер Пандиани.

В реванша на " Риасор " пасивът беше премахнат до почивката, когато точни бяха Пандиани, Хуан Карлос Валерон и Албер Люке, а четвърт час преди края се разписа и Фран, пращайки испанците на полуфинал за пръв път в историята им.

 Кадър от мача сред
© Associated Press

Кадър от мача сред " Депортиво " (Ла Коруня) и " Милан " през 2004 година.

Още обрати

По-често срещни са обратите след загуби в първия мач с два гола разлика. През сезон 1999-2000 " Челси " побеждава " Барселона " с 3:1, с цел да напусне шампионата след продължения и 1:5 на " Камп ноу ".

По пътя към единствения си край в Шампионската лига през 2004 година " Монако " в профил " Реал " (Мадрид) в четвъртфинал след зрелищна драма и общ резултат 5:5. Първата среща на " Сантяго Бернабеу " приключи 4:2 за испанците, само че гол на някогашния им футболист Фернандо Мориенте остави дребни очаквания на " монегаските ". На " Луи II " седмица по-късно " Монако " завоюва с 3:1 с два гола на Людовик Жюли и един на Мориентес.

 Отново 2004 година - някогашният футболист на
© Associated Press

Отново 2004 година - някогашният футболист на " Реал " Фернандо Мориентес класира " Монако " за полуфиналите, вкарвайки на испанския исполин.

В шест от последните седем сезона във етапа на директните елиминации непроменяемо има по един поврат след загуба с два гола разлика в първия мач. През 2011-12 " Челси " в профил " Наполи " след продължения и 1:3 в Италия, а година по-късно " Барселона " навакса закъснение от 0:2 против " Милан ", с цел да завоюва с 4:0 в осминафиналите.

През сезон 2013-14 " Манчестър юнайтед " победи " Олимпиакос " с 3:0 след загуба с 0:2 в първия мач на " Йоргос Карайскакис " в осминафинал, а в четвъртфиналите " Челси " в профил ПСЖ с победа 2:0 у дома, макар че беше изгубил 1:3 като посетител.

Последните два случая са от 2014-15 и 2015-16. Първо " Байерн " разгроми " Порто " с 6:1 след изненадваща загуба в Португалия 1:3, а по пътя към 11-ата си европейска купа " Реал " в профил " Волфсбург " след 3:0 с хеттрик на Кристиано Роналдо, наваксвайки закъснение от 0:2.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР