Колекцията на Васил Божков е може би най-интересната част от

...
Колекцията на Васил Божков е може би най-интересната част от
Коментари Харесай

Кое е най-доброто за опазването на колекцията на Васил Божков?

Колекцията на Васил Божков е може би най-интересната част от цялата история, обвързвана с него. Репортерът на Българска национална телевизия Айше Сали се срещна с проф. доктор Иван Маразов, с цел да даде оценка на тази сбирка, само че и да отговори на въпроса " Какво ще се случи с нея? ".

Вижте изявлението във видеото.

 Трайков: Няма разпоредби да се изнасят предмети от сбирката на Божков Трайков: Няма разпоредби да се изнасят предмети от сбирката на Божков
Категорично все още няма разпоредби да се изнасят предмети от сбирката на Васил Бойков, сподели в студиото на "Сутрешен блок " Александър Трайков...

Българска национална телевизия: Какви са достолепията на сбирката, която има господин Божков?
Проф. доктор Иван Маразов: Мога с две думи да отговоря: това е най-хубавата сбирка на антична торевтика в света. В нея има доста ритони, доста повече, в сравнение с във всички международни музеи. Много киликси, доста фиали. Тя е една сбирка, която дава визия за развиването на това изкуство освен по тракийските земи, само че и по целия античен свят. И по тази причина, считам че проучването ѝ и нейното място в международния теоретичен оборот е извънредно огромно. Примерно, защото аз се занимавах известно време с тази сбирка, доста мои сътрудници от чужбина желаеха да им пратя фотоси, с цел да могат да се базират на това, което са чели. Така че, мисля че една от главните грижи на страната е, да резервира тази сбирка. Тя не трябва нито да се разпръсква, нито да се разпродава по мое разбиране. Трябва да остане като една от най-забележителните сбирки в българската музейна процедура.
Българска национална телевизия: Защо тези предмети не са в музея, а в частна сбирка?
Проф. доктор Иван Маразов: Защото допускам, че музеите не могат да отделят 2,5 млн евро, с цел да купят един ритон, а господин Божков си го позволяваше. Доколкото аз съм осведомен, огромна част са купени на аукциони и няма да не помни, веднъж, моите другари са в Ермитажа и той сподели: да им кажеш да твоите другари, че ето в този момент тази ваза, аз съм я купил на аукцион като наддадох повече от Ермитажа. Така че дейстивтелно България има една доста значима сбирка за международната просвета.
Българска национална телевизия: Какво се криеше зад желанието му да бъде колекционер? *
Проф. доктор Иван Маразов: Богомил Райнов споделяше, че колекционерството е болест. Е той беше един болен човек. Той доста се радваше на всяко едно положително ново нещо, което купи и го показваше с горделивост. Предполагам, че точно това го е водело - желанието да направи най-хубавата сбирка. Той спонсорираше и археологически разкопки.
Българска национална телевизия: Какъв беше първият Ви допир с нея и какви бяха Вашите рекомендации и във времето, когато тези предмети се събираха?
Проф. доктор Иван Маразов: Г-н Божков ме предложения някъде 2005 година и аз предложих да събира, това което е гръцка и тракийска древност, тъй като при него имаше доста от римския интервал, само че защото аз се занимавам с друга античност, предложих му да добави към сбирката си предмети точно от гръко-тракийската античност и за 5 години той съумя да набави ужасно доста предмети, някои от които просто нямат аналози в музейните експозиции на света.
Българска национална телевизия: В какво положение са предметите от сбирката и до какво би довело тяхното преместване?
Проф. доктор Иван Маразов: Г-н Божков сътвори лична лаборатория, където тези предмети се консервираха и реставрираха. Предполагам, че огромна част от тях са в положително експозиционно положение. Но знаете ли, по-голямата част от тези предмети са сребро. Среброто доста бързо корозира, когато стои дълго в земята. То трансформира структурата си, заради това то е доста нежно, елементарно се троши. И всяко едно преместване на предметите несъмнено е съпроводено с някакъв риск. Но доколкото се простират моите знания, всички тези предмети би трябвало да се държат при тъкмо избрани условия. Добре, те ще ги вземат тези предмети и ще ги сложат в хранилищата на НИМ и НХГ. Тогава тези предмети изчезват от полезрението освен на публиката, само че и на експертите. Ние правихме всичко допустимо, колкото се може по-бързо, тези предмети да влязат в теоретичен оборот. Това е извънредно значимо за науката, тъй като колкото повече нещата познаваш, толкоз по-цялостна картина можеш да съставиш за древността. Върху тези предмети има доста изображения, които имат митологична стойност. Да речем, върху един от ритоните има сцена, която ясно демонстрира, това е единствената сцена от края на 5 век, инспирирана от една изгубена покруса на Еврипид. И защото знаем датата на постановката, можем доста тъкмо да датираме и този предмет. Никой не знаеше, че тази покруса по същото време може да се появи и в драгоценен предмет. Според мен е най-добре тези предмети да си останат на мястото, да се запечата постройката и да не се пипат. Да се запазят на същото място, защото там има подобаващи условия. Те са във витрини, доколкото знам и нищо не ги заплашва, само че властта си взема решение, несъмнено!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР