Колекционерите на книги са особена порода хора – при тях

...
Колекционерите на книги са особена порода хора – при тях
Коментари Харесай

Най-скъпите книги за всички времена

Колекционерите на книги са особена порода хора – при тях инстинктът е малко по-различен, в сравнение с при четящите. Колекционерът се преценява със напълно други неща и несъмнено не държи придобивките си на нощното шкафче. Цифрите, които загатваме, подсказват защо… Но ето топ 10 на най-скъпите книги за всички времена

„ Първо фолио” на Шекспир – отпечатана през 1623-а, това е една от най-редките книги на света. Сбирката съдържа общо 36 пиесина драматурга. Първоначално са отпечатани 750 екземпляра, като от тях се резервира единствено един. През 2001-а го купува Пол Алън от Майкрософт за 6,16 млн. $ . Преди четири години обаче е открит още един образец от „ Първо фолио” – на шотландския остров Бют.Прочетете още

„ Кентърбърийски разкази” от Джефри Чосър – написани в края на 14. век. Запазени са 12 копияна истинския ръкопис, чиято цена е баснословна. За последно скъпата книга се появява на търг през 1998-а. Става дума за численост, продадена за няколко $ преди два века. Сега обаче цената ѝ доближава 7,5 млн. $ .

„ Птиците на Америка” – книга-албум в четири тома, основана от американския художник натуралист Джон Джеймс Одюбон. Първото издание излиза в Единбург и Лондон – това са към 200 екземпляра, приети за шедьовър и оповестени за библиографска необичайност. „ Птиците на Америка” съдържа 435 илюстрации– измежду тях и на към този момент изчезнали типове. Самият Одюбон ги рисувал постоянно в естествените им местообиталища. Смята се, че в този момент съществуват 119 екземпляра от първото издание. Най-скъпо от тях е изтъргувана книгата, купена от лорд Хескет 11,5 млн. $ .

Евангелиар на Хайнрих Лъв – основан някъде през втората половина на 12. векпо поръчка на самия Хайнрих Лъв, херцог на Саксония и Бавария. Стои в олтара на църквата в Санкт Блазиен и пример за изкуството в тези времена. Появява се на търг през 1983-а, като цената му в последна сметка доближава 11,7 млн. $ . Съхранява се в библиотека в немския град Волфенбютел.

Молитвената книга на Ротшилд – основана от група създатели в интервала 1500-1520 година Продадена през 1999 г.на търг за 13,4 млн. $. Купува я един австралийски предприемач – Кери Стоукс , тъй че в този момент Молитвената книга на Ротшилд може да бъде забелязана в Австралийската национална библиотека.

Масачузетски Псалтир – това е първата книга, отпечатана в Съединени американски щати. Излиза през 1640-а, като съдържа библейската книга Псалми, само че в малко по-различна от британската версия. От първичните 1700 книгиса непокътнати едвам 11. Два екземпляра има и Протестантската черква, като през 2013-а взема решение да продаде единия, та да се погрижи добре за цялата си колекция. Купува я Дейвид Рубенщайн , притежател на капиталова компания, за 14,165 млн. $.

Евангелие Свети Кътбърт – става дума за най-старата непокътната в Европа книга. Копие е на Евангелието на св. Йоани се счита, че е основана през 7. век. Положена е в ковчега на светеца, като е открита при преместването му в самото начало на 12. век. Британската библиотека купи евангелието откакто събра пари от дарения – сумата доближи на търг 14,3 млн. $ .

Велика харта на свободите или Магна харта– подписана от крал Джон Безземни през 1215 година До нас са достигнали четири копия от истинската харта. Едно от тях отива още веднъж при Дейвид Рубенщайн , който даде документа за безсрочно прилагане на Националния списък на Съединени американски щати. Сумата е 21,2 млн. $ .

Лестърски кодекс – това са 18 пергаментови листа, изписани от двете страни и образуващи тетрадка от 72 страници. Върху тях Леонардо да Винчи записва своите опити, размисли и проучвания. Написана е с огледален шрифт, фиктивен от самия създател. Кодексът е платен от Бил Гейтс през 1994-а за 30,8 млн. $ . А самото име на труда идва от предходния му притежател – рубрика на Лестър Томас Коук.

Книга на Мормон – първо издание от 1830-а, написано на чужд език отДжозеф Смит. Самият той го дефинира като реформиран египетски. Оригиналната книга била вложена в основите на къща в Илинойс, само че по-късно е унищожена при наводняване. Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни взема решение да купи през 2017-а печатарския ръкопис, който съставлява преписано на ръка копие на оригинала. Притежаван до тогава от Реорганизирана черква на Исус Христос на светиите от последните дни, за него са платени 35 млн. $ , с което Книгата на Мормон става и най-скъпа за всички времена.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР