Колективният иск може да има успех и да даде резултат,

...
Колективният иск може да има успех и да даде резултат,
Коментари Харесай

Маргаритов обясни защо мобилните оператори вдигнаха цените

Колективният иск може да има триумф и да даде резултат, стига да се подходи към предявяването на подобен иск професионално, а не с фойерверки и огромни кашони.

Това съобщи пред БНР Димитър Маргаритов, някогашен ръководител на Комисията за отбрана на потребителите и някогашен заместник-министър на стопанската система, във връзка груповите искове, импортирани в съда от гражданската платформа " Изправи се.БГ " против неравноправни клаузи в договорите с мобилните оператори, през които едностранно се индексират цените. Маргаритов прикани Мая Манолова да не замесва името му " в нейния на ниска цена политически шантаж и в нейните политически водевили ".

Много се спекулира с това какво е било направено и какво не през декември и януари 2021-2022 година, когато мобилните оператори взеха решение за първи път от 10 години да се възползват от клаузата си за индексация с оповестената от Национален статистически институт инфлация, само че за две години едновременно, изясни Маргаритов.

" Тогава това им беше неразрешено, вследствие на което вместо със 7%, както имаха планове да индексират цените, цените се покачиха с 3%. Това беше в обстановка, в която 10 години цените не бяха вдигани на това съображение. През идващите 2 години обаче видяхме радикално друга картина. Бездействието на институциите разреши през 2023-та мобилните оператори да вдигнат цените с към 10% и същото желание най-малко да изразят в този момент, за 2024-та. "

През 2023-та обективните стопански условия са много по-различни, означи Димитър Маргаритов, като напомни, че " през миналите години тези стопански оператори получаваха помощ, обезщетения, стимули от страната под формата на разнообразни финансови механизми, които имаха за цел да им усъвършенстват разноските ".

" И всичко това като мотив може да бъде употребявано, за да се претендира, че тази уговорка е неравноправна, предвид обстоятелството, че тези оператори са се видели в едно привилегировано състояние, а в същото време желаят да вземат от потребителите онова, с което самите консуматори са били натоварени като инфлационно напрежение. "

Маргаритов разгласи за цинично да се претендира, че " нямало уговорка за дефлация ". Според него в случай че има такава, " ще имаме мъртъв текст, а резултатът ще бъде нулев ".

Бившият ръководител на КЗП счита, че може " със законодателни ограничения да се пипне малко в цялата тази материя – има какво да се усъвършенства в законодателството ".

" Да се намерения в материята за по-масовите услуги, каквито са информационните, да се търси сметка за това, което всички ние сме виждали в офисите на всеки един мобилен оператор – съзнателната политика на висшия мениджмънт, която се спуска до най-последния чиновник, потребителите да бъдат вкарвани в подвеждане и принуждавани да подписват, без да знаят тъкмо какво подписват и най-после да се видят обрамчени с безчет доста услуги, които те въобще не употребяват, само че за които заплащат. "

Потребителите не са длъжни да преподписват договорите, а доста постоянно операцията стартира точно с това, посочи Маргаритов. По думите му, след приключването на периода на договора той  се трансформира в неопределен и постоянно може да се приключи с едномесечно предупреждение, без да се дължат каквито и да било неустойки.

В България не добива известност практиката за предплащане на услугите с преносимост на номера, " тъй като е доста по-добре да държим хората със срочни контракти ", акцентира Маргаритов.

В предаването " Преди всички " Димитър Маргаритов изрази мнение, че би трябвало " да се дава опция за запознаване на потребителя с всички основни условия, вместо да се организира политика чиновниците да укриват значимата информация от потребителите ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР