Колективен трудов договор /КТД/ за системата на предучилищното и училищното

...
Колективен трудов договор /КТД/ за системата на предучилищното и училищното
Коментари Харесай

Община Плевен подписа колективен трудов договор със социалните партньори в системата на образованието

Колективен трудов контракт /КТД/ за системата на предучилищното и учебното обучение бе подписан през днешния ден от кмета на Община Плевен доктор Валентин Христов и обществените сътрудници в областта на образованието. Подписването на документа се състоя след постоянното оперативно съвещание на общинското управление в наличието на медиите.



Подписи под документа сложиха кметът доктор Валентин Христов, Красимир Кръстев - ръководител на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители, Искра Арабаджиева - ръководител на Регионалния координационен съвет на самостоятелния училищен профсъюз, Любомир Паскулов - ръководител на Регионалния профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “, и Емил Райков - представляващ Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България.

Кметът доктор Христов уточни значимостта на просветителната сфера и справедливото заплащане за труда на хората в тази област. „ Затова подписването на КТД е значима стъпка в тази посока. Трябва да работим по този начин, че да даваме най-хубавото обучение на децата, да надграждаме техните познания и да развиваме капацитета им. Инвестициите в образованието са доста значими и общината ще бъде дейна в това отношение ", уточни доктор Христов.

Представителите на синдикатите и работодателските организации на територията на общината показаха подготвеност за ползотворно съдействие в осъществяване на общинските политики за обучение и подчертаха значимостта на обществения разговор и доверието.



Предмет на сегашния Колективен трудов контракт са въпросите на трудовите, осигурителните и обществените връзки и на виталното ниво, които не са уредени с Кодекса на труда и подзаконовите нормативни актове. В документа се показва още, че страните по него се задължават в хода на общественото партньорство да демонстрират взаимно почитание, ценене и координиране на ползите си за обезпечаване на нужните условия за действие на системата на предучилищното и учебното обучение. Община Плевен и обществените сътрудници подсигуряват правото на служащите и чиновниците за свободно синдикално сдружаване в системата на предучилищното и учебното обучение.

Към Община Плевен се образува и Общински съвет за обществено партньорство в бранш „ Образование ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР