Колективен имунитет ще има, когато се ваксинират около 60-70% от

...
Колективен имунитет ще има, когато се ваксинират около 60-70% от
Коментари Харесай

Проф. Хр. Тасков: Колективен имунитет около септември, но при 60-70% ваксинирани

”Колективен имунитет ще има, когато се имунизират към 60-70% от популацията, само че тук би трябвало да включим и тези, които са преболедували. ” Това съобщи някогашният шеф на Центъра за заразни и паразитни заболявания проф. Христо Тасков.
" Очаквам това да се случи към септември следващата година ", уточни проф. Тасков. И добави, че няма смисъл от имунизация, в случай че болестта е преболедувано скоро.

" Затова би трябвало да има подготвеност и прекаралите Ковид-19 да се имунизират, а това би трябвало да се случи към лятото-есента ", сподели още проф. Тасков пред Bulgaria ON AIR.

Той показа, че се надява имунизацията да има дългогодишен триумф.

" Безсимптомно прекаралите вируса умерено могат да бъдат имунизирани. Те образуват доста малко антитела за малко време ", акцентира той и добави, че единствените противопоказания са за хората с тежка алергия.

" И те могат да бъдат имунизирани, само че при специфични условия. При онкоболните може да чакаме по-слаб имунен отговор, в случай че са на такова лекуване, което потиска имунната система ", изясни проф. Тасков.

По думите му имунизацията съдържа парченце от вируса - РНК, увита в мастни капчици, която кара клетките да образуват шипче и след него да се образуват антитела: " самият организъм си образува самичък този антиген ".

" 2-3 седмици след втората ваксина ще се изградят антитела. Ако човек се ваксинира в този момент, след 2-3 месеца ще има антителата. Все още обаче не се знае дали ще се наложи повторение на имунизацията ", сподели събеседникът.

Проф. Тасков уточни още, че той към този момент е декларирал своето предпочитание да се имунизира и не се тормози от нищо: " надълбоко съм уверен, че това е една ефикасна ваксина - по-добра от тези, които са ни поставяли преди ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР