Колегиумът на Европейската прокуратура назначи в понеделник двама от предложените

...
Колегиумът на Европейската прокуратура назначи в понеделник двама от предложените
Коментари Харесай

Кьовеши отхвърли още един прокурор от България

Колегиумът на Европейската прокуратура назначи в понеделник двама от препоръчаните претенденти за делегирани европейски прокурори от България, както е отхвърлена номинацията на един от препоръчаните магистрати от управляващи в София. Това е следващ случай на отритнат претендент за работа в Европейската прокуратура, посочен от Висшия правосъден съвет.

В същото време европрокуратурата на Кьовеши назначи по един европрокурор в Естония и Италия, като в тези две страни няма отхвърлени претенденти.

Одобрените от България прокурори са Михаела Райдовска и Василен Бенчев. Отхвърленият  претендент е Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура, която бе излъчена без нито един глас " срещу " от Прокурорската гилдия на правосъдния съвет. 

Вече втора година подборът на делегираните прокурори в Бълхгария не върви добре, като страната отбелязва рекорден брой отхвърлени претенденти, което е знак за липса на доверие.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура утвърди единствено 4 от десетимата номинирани от Висшия правосъден съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха едвам петима при нужни 10 магистрати.
Третата процедура, която се провали поради липса на претенденти, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската гилдия утвърди единствено трима. Предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни увеличената си на 15 души квота.
Преди месец Лаура Кьовеши разгласи, че изпраща инспекция на екипа си в България поради проблемите в институцията.

По неофициална информация на Mediapool съвсем всички останали настоящи европейски делегирани прокурори (без един) са кандидатствали в състезания за покачване с желание да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура.

С назначените нови двама европрокурори заетите позиции  ще станат осем от общо 15, само че доста скоро могат да се освободят още позиции.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР