Колегите от ГЕРБ-СДС и във втория мандат не оцениха жеста,

...
Колегите от ГЕРБ-СДС и във втория мандат не оцениха жеста,
Коментари Харесай

Мандат даден и върнат, ПП-ДБ поискаха избори 2 в 1, Радев предупреди за конституционна криза

" Колегите от ГЕРБ-СДС и във втория мандат не оцениха жеста, отхвърлиха, връчвам досието с ясното схващане, че тя ще бъде върната ", сподели Кирил Петков.

" Все отново аз ви връчвам мандата и заповядайте да обявите вашето извънредно решение

" Уважаеми господин президент, аз ще върна мандата несбъднат, защото в Народно събрание към този момент нямам поддръжка нито за управническата стратегия, призната дружно с ГЕРБ преди 10 месеца, само че няма поддръжка и за промените, които бяха в действителност в основата на сформирането на това ръководство. ГЕРБ-СДС в действителност желаят избори и това е резултатът. С ясното схващане, че страната би трябвало да бъде изпратена на избори ", сподели от своя страна министър председателят в оставка Николай Денков.

Президентът акцентира, че зам.-омбудсманът е единствената, която не бе обвързвана с партия, акцентира президентат. Как по този начин внезапно госпожа Чернева реши да си подаде оставката? ", попита президентът и се учуди за какво от ПП-ДБ не са реагирали в Народното събрание. Радев е очаквал най-малко да бъде изслушана.

" Рязко нараства опцията да получите политически кабинет ", предизвести президентът, като уточни, че до обстановката се е стигнало поради измененията в Конституцията.

От ПП-ДБ не реагираха на казуса, а вместо това Кирил Петков помоли изборите да бъдат планувани 2 в 1.

" Вече е доста късно ", отвърна Радев, само че уточни, че към този момент е доста късно. " Аз ще направя всичко допустимо процесът по желание на длъжностен кабинет да не прерасне в конституционна рецесия ", пое ангажимент президентът. " Разбирам вашето терзание, съчувствам ви, само че вие направихте всичко допустимо този развой да бъде подобен ", акцентира още един път президентът.

От страна на Петков не прозвуча единодушие, че са сбъркали с конституционните промени. 

Техният ред на " Дондуков " 2 пристигна, откакто ГЕРБ прекратиха договарянията заради недоразумение с ПП-ДБ, които, макар отстъпките, траяли да излизат с още претенции, включително да получат и Министерство на вътрешните работи, стана ясно през вчерашния ден, който дефинира това държание за безсрамно. Така Мария Габриел се отхвърли от номинацията за министър председател и Народното събрание разгласи за несполучлив първия мандат с 226 гласа " за " и нито един " срещу ".

От ПП-ДБ приканиха довчерашните сътрудници дружно да споделят втория мандат и от ГЕРБ да излъчат взаимноприемлив претендент за министър председател, само че от партията на Борисов отхвърлиха и разгласи, че няма да поддържа никакви мандати повече до края на процедурата и отиваме на предварителни избори.

Това принуди ПП-ДБ да оповестят публично, че ще вземат досието и незабавно ще я върнат, защото няма по какъв начин да обезпечат поддръжка в Народното събрание за втория мандат. Към момента пет от шестте политически сили в Народно събрание се оповестиха за предварителен парламентарен избор и заявиха, че няма да изпълнят третия мандат, нито ще поддържат втория на ПП-ДБ.

" Николай Денков ще вземе досието, ще бъдем дружно с другите водачи. Това, което се видя през вчерашния ден, е, че даже последният ни опит да си спазим ангажимента и да покажем, че страната няма да я хвърляме в безпорядък, беше отритнат от ГЕРБ..

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов, който е и съпредседател на Демократична България, също удостовери, че досието ще бъде върната незабавно.

" Ще отидем при президента с управлението на парламентарната група и с Николай Денков, само че ще върнем празна досието, тъй като нямаме поддръжка за основаване на държавно управление. Вчера следобяд ГЕРБ обявиха изрично, че не желаят да вземат участие в договаряния за втория мандат. Би било знамение да има някаква смяна, само че не зависи от нас ", разяснява Атанасов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР