“Колеги, преди 3-4 месеца имахме среща в МФ и тогава

...
“Колеги, преди 3-4 месеца имахме среща в МФ и тогава
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев към БСП: Преди 3 месеца бяхте за еврото, надявам се след 3 месеца да не поискате рублата

“Колеги, преди 3-4 месеца имахме среща в МФ и тогава партии от ръководещата коалиция бяхме единни да влезем в Еврозоната от 2024 година Сега от Българска социалистическа партия идват напълно разнообразни сигнали. Надявам се след 3 месеца някой от вас да не желае да се причисляваме към рублата. " С тези думи депутатът от “Демократична България " Ивайло Мирчев се обърна към депутатите социалисти при днешното чуване в пленарна зала на шефа на Българска народна банка Димитър Радев. Депутатите от Българска социалистическа партия и “Възраждане " нападнаха Радев за информация за рисковете от приемането на еврото и внушаваха, че не би трябвало да бързаме с присъединението си към Еврозоната.

“Никога Българска социалистическа партия не се е казвала да се причисляваме към рублата, желаеме информация за готовността ни да бъдем присъединени към еврозоната ", отговори от името на Левицата Георги Свиленски.

Мирчев зададе въпрос на гуверньора на Българска народна банка, по какъв начин би обяснил разликата в загубата на паричен суверенитет от България преди и след влизането ѝ в Еврозоната, тъй като това е главен мотив на популистките партии.

Ние сега не разполагаме с паричен суверенитет поради валутния ръб, мъчно е да се каже, че дребна отворена стопанска система има подобен суверенитет, а и по-големи нямат, отговори Димитър Радев. Но акцентира, че “в Еврозоната от изчезнал паричен суверенитет ще отидем в режим на споделен паричен суверенитет, в който са най-големите стопански системи в Европа ". Управителят на Българска народна банка метафорично съпостави настоящето положение на България с това на ваятел, който разполага единствено с чук, а след присъединението към Еврозоната към този момент ще има и длето.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР