Коледният брой на Ревизия“ е посветен на тема, в която

...
Коледният брой на Ревизия“ е посветен на тема, в която
Коментари Харесай

Защо българските ученици се провалиха на PISA? Как ще се отрази това на обществото след години

Коледният брой на „ Ревизия “ е отдаден на тематика, в която всички български държавни управления се кълнат като предпочитана, само че и тематика, която постоянно остава нереформирана и под всякаква рецензия - Образованието.
Прочетете още
Поводът е следващият неприличен резултат на нашите възпитаници на проучването PISA, само че повода е друга: Систематичното недоумение за фундаменталната значимост на образованието за стопанската система и стандарта на живота.

„ Няма никакво значение дали приемате резултатите от проучването PISA, нито дали смятате, че уменията, които то ревизира, са значими или не. Реалностите са такива. Децата през днешния ден нямат потребност от знанията от през вчерашния ден, децата на следващия ден нямат да имат потребност от знанията през днешния ден “, споделя Петя Георгиева от „ Институт за пазарна стопанска система “ пред Нова ТВ. Тя счита, че преди доста години, когато гледахме филми като „ Терминатор “, вярвахме, че бъдещето принадлежи на хората-киборги, които ще имат цялата нужна информация в главата си.

„ Днес живеем в същото време, единствено че чиповете не са в главите ни, а в ръцете ни. Телефоните, смарт телефоните направиха заучените познания за света изцяло непотребни, тъй като цялата информация е на един клик разстояние. Днес е значимо по какъв начин интерпретираме знанието, какви въпроси задаваме и по какъв начин преценяме истинността на знанието. Или казано просто функционална просветеност. А по този индикатор нашите деца се провалят съществено. Делът на функционално необразованите 15-годишни възпитаници в областите четивна просветеност и математика към този момент надвишава 50%. Когато след три години тези възпитаници излязат на пазара на труда, те няма да могат да се осъществят в мощно конкурентната среда, в която диктуват разпоредбите на новите технологии. Няма да могат да се съревновават с връстниците си от Европейския съюз “, споделя Георгиева.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР