Коледните традиции в страните от Европейския съюз са доста различни

...
Коледните традиции в страните от Европейския съюз са доста различни
Коментари Харесай

Най-странните коледни обичаи: Вещица носи подаръците в Италия, в Швеция ги раздава козел

Коледните обичаи в страните от Европейския съюз са много разнообразни от българските и всяка си има своя специфичност.

Обичаят да се украсяват елхи в действителност е немски, а сладкишът, който се подготвя за Коледа, е щолен. Панетоне е обичайният коледен козунак с грозде и мандарини в Италия. Подаръци на децата там носи грозната магьосница Бефана. Белгийците имат двама дядо Коледовци. В Люксембург пък няма Дядо Коледа, там празнуват Деня на Свети Никола на 6 декември. Сред най-интересните коледни ястия на англичаните е чорба от костенурки. Любопитен бит имат и в Ирландия, където се къпят в студените води на морето в коледната заран.

Особен интерес съставлява античната традиция във Финландия, която повелява празнуването да не стартира със сядане към трапезата, а с престой в сауната. В Швеция пък козелът е изключително тачено животно, защото той раздава подаръците. Типична за Малта е традицията дете от 7 до 10-годишна възраст да проповядва в среднощ вместо духовник и да опише историята за раждането на Исус във Витлеем.

Сходни с българските коледни обичаи са обичаите в северната и южната ни съседка. В Румъния децата минават от къща на къща и пеят коледни песни или рецитират лирика. Водачът на групата носи дървена звезда, украсена с цветна блестяща хартия и звънчета, закачени на пръчка. В Гърция на Бъдни вечер се яде постно - ошав, баница, щрудел, фасул. Всички дружно отиват на черква, а на коледната софра се сервират свинско, печена пуйка със зеле, саралия и други сладкиши.

Всяка година, в навечерието на празниците, Областният информативен център-Варна обичайно провежда събития с присъединяване на възпитаници и студенти, на които показва коледните традиции в страните от Европейския съюз.

Изображение: iStock; Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР