Коледните празници вече са зад гърба. И макар ни предстоят

...
Коледните празници вече са зад гърба. И макар ни предстоят
Коментари Харесай

Тениски Nike, хендмейд изделия и техника са най-купуваните подаръци тази Коледа

Коледните празници към този момент са зад тила. И въпреки ни предстоят още пиршества във върволицата от именни дни през новата година, време е да създадем къса равносметка за това какъв брой похарчихме по време на подготовката за Рождество Христово. Според изследване най-често срещаните дарове в кошницата на българския консуматор са хендмейд изделията. Те са следвани от спортни артикули, като при тях доминира марката Nike и най-интересното е, че сме избирали всевъзможни артикули, в това число и летни. Любопитно е, че българите са подарявали нетрадиционни за сезона продукти като, летни шапки и дамски клинове за бягане. Причината съгласно анализаторите е не толкоз съществуването на промоция на артикули отвън настоящата линия на марката, а все по-осезаемият интерес към дейния метод на живот.

Освен тениски Nike, в потребителската кошница на българите тази година участват много безапелационно и персонализираните дарове. Немалко измежду нас са подарявали хендмейд произведения. Тук играе роля известността на коледните базари, които макар рестриктивните мерки бележат забележителни резултати в няколко български града. Според изследванията нашенци са избирали хендмейд дарове евтино, само че в обилие. Идеята им е била да се сместят в стеснен бюджет, само че все пак да зарадват оптимално повече близки с дребни, само че алегорични изненади. Ръчната направа, апропо, у нас все по-често се избира за концепция за автентичен подарък. Нашенци споделят, че мейнстрийм изненадите към този момент са отживялост и хората се радват повече на неповторимата направа и на неповторимата визия, в сравнение с да цената на продукта или неговото предопределение. Символичните дарове с идея са изключително известни по Коледа. Те постоянно са избирани за дребни изненади за сътрудниците и чиновниците в офиса. Има и, въпреки и дребен, % от българи, които пък избират персонално да изработят – въпреки и аматьорски – дарове за околните под формата на хендмейд коледна декорация.

Техниката е идващият най-често избиран подарък у нас за Коледа. Тя доминира в рубрика „ първокласни изненади “ и се избира от заможните българи. Сериозно се вижда и наклонността измежду тях да избират „ умни дарове “, т.е. джаджи от ново потомство. Най-често такива изненади са поднасяни на членове на фамилията. Сред обичайните артикули от бранш техника за подарък топ хрумвания си остават уредите от миналите години – тв приемници, конзоли, уреди за готвене, както и уреди за персонална хигиена като електрически четки, стилизиращи артикули за коса (сешоари, преси и маши) и други.

Специалистите са на мнение, че макар наличната инфлация и повишаването на цените на редица артикули от първа нужда, основно храна, по празниците, средностатистически българинът е похарчил почти същата сума за дарове, която я похарчил предходната година. Разликата идва още веднъж в количеството на закупените артикули, което се покачва за сметка на наклонността да се купуват скъпи и първокласни дарове.

А ето и още статистики. Над 80% от българите са прекарали Коледа в личните си жилища или най-малко в същото обитаемо място. Според направените изследвания едвам 1% е пътувал в чужбина за празниците, като несъмнено, повода за това са въведените Ковид-19 ограничавания и затворените граници в редица страни. По данни над 70% от българите са избрали да спазят традициите по време на коледните празници, а 10% са декларирали, че на трапезата на Бъдни Вечер са сервирали и ястия, съдържащи месо и млечни артикули. По отношение на прочувствената част на празника, за 60% от интервюираните българи по-важно е да прекарат времето към Коледа с околните си, в сравнение с да честват на изискани и първокласни, а даже и екзотични места. И тук повода се корени в Ковид-19 пандемията, която ограничи ежедневните ни контакти, в това число и с най-близките през последните две години.

По-различно стоят нещата с Новогодишната нощ. Според самостоятелни изследвания на 31 декември към 40% от българите избират да честват отвън дома си. Най-често те избират разновидността за събирания с другари, в сравнение с със фамилията. Доста нашумяло е и разновидността с двудневните пътувания с нощувка и новогодишна софра, само че още веднъж в границите на страната. Българите, които считат да си останат вкъщи и да пропуснат шумните радостния, са едвам 7%. Голям обаче е броят на нашенци, декларирал, че тази година не счита да употребява никаква пиротехника в новогодишната нощ. Напомняме, че в редица български градове на административно локално равнище имаше акции за възбрана на потребление на пиратки и фойерверки. В някои градове наличните средства за пиротехника на централните площади даже бяха дарени за благотворителна идея.

Източник:
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР