Kоледните празници дадоха нов тласък на пътуванията в чужбина. Близо

...
Kоледните празници дадоха нов тласък на пътуванията в чужбина. Близо
Коментари Харесай

Ръст в пътуванията зад граница през декември, отчита НСИ

Kоледните празници дадоха нов подтик на пътуванията в чужбина. Близо 460 000 българи са избрали да прекарат зимната си почивка зад граница. Южните ни съседки Гърция и Турция не престават да са на челна позиция, като най-предпочитани дестинации.

Едва 27,6% от сънародниците ни са стегнали куфарите за отмора. Близък до този % е и този на хората, които са пътували по работа -малко над 23%.

Най-голям брой пътувания на българите са осъществени към Турция – малко над 103 000 българи са избрали да прекарат зимната си почивка там. Второто място е за Гърция, следвана от Германия, която е била посетена от към 39 000 души. Изненадващо желани измежду българите са и останалите ни съседки-Сърбия, Румъния и Македония.

Броят на посетилите им е относително еднакъв-малко над 30 000 души във всяка една от трите страни. Любимата на всички ни Италия, която по принцип е измежду най-посещаваните туристически дестинации в целия свят, се оказва едва желана от сънародниците ни през декември. Вечният град Рим, стилната столица Милано и даже италианската кухня, не са съумели да привлекат изключително огромен брой български туристи.

Сериозно нарастване на броя, посетили страната ни туристи, регистрират данните. 596 000 души или с 12,2% повече спрямо декември предходната година, са задграничните туристи посетили България.

Основен дял тук имат жителите на Европейския съюз или казано в числа близо 56% от общия брой туристи, са тези от страните членки на съюза. Увеличава се и броят на визитите на жители от други европейски страни, които не са от Европейския съюз. Нека погледнем какво демонстрират данните.

На първо място са румънците. 126 000 души от северната ни съседка са посетили страната ни през декември. Второто място е за гърците, следвани от турците. Близостта на страната ни до Македония и Сърбия вероятно е повода идващите места да се заемат точно от техни жители. По отношение на страните от Западна Европа. Най-голям брой - над 20 000 немски жители са посетили България, следвани от Обединеното кралство и Италия. Оказва се, че съгласно данните, сходно на слабия интерес у Българите към Италия през декември, италианците също не са изключително привлечени от страната ни.

Дали и какъв брой е спечелила България от повишения брой туристи, посетили страната ни през миналия месец, към този момент няма по какъв начин да знаем. Със сигурност, поради по-голямата посещаемост, страната ни би трябвало да регистрира, даже и дребен, въпреки всичко растеж на облагите от чужденци.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР