Коледните пазари и градински центрове вече предлагат елхи за коледната

...
Коледните пазари и градински центрове вече предлагат елхи за коледната
Коментари Харесай

Колко ще ни струва тази година коледната елха?

Коледните пазари и култивиран центрове към този момент оферират елхи за коледната декорация.

Средно една отсечена елха коства към 20 лева за височина 120 см. Жива елха в саксия коства 70 лева, още веднъж за същата височина. Изкуствена елха излиза към 25 лева

Тази година Югозападното горско стопанство има подготвеност да достави 13 хиляди елхи. Сече се по поръчка, с цел да е несъмнено, че дървото ще украсява нечий дом. Изборът е сред смърч и ела, високи към метър и половина.

„ Би коствало към 10-12 лева на пазара. Всеки би могъл да пристигна в нашите разсадници или стопанства, а към този момент и търговците ще оферират по пазарите. Както знаете във всеки град има избрани борси за коледни елхи”, разяснява Дамян Дамянов - шеф на Югозападното държавно дружество, пред bTV.

На борсите цената на дръвчетата може да нарастне фрапантно. Затова би трябвало да се внимава за надценките на търговците. „ Според мен цените, които се оферират на пазарите са естествени, когато надценката е 15-20 %. Мине ли този % нагоре, това е спекулативна цена”, уточни Дамянов.

Всяко законно отсечено дърво е съпроводено със специфична марка и идивидуален номер.

Преди да влязат в дома ни, елхичките порастват най-малко 2-3 години. Един от най-едрите екземпляри в стопанството е смърч, който е с височина 10 метра, само че могат да бъдат открити и много по-големи - до 15 метра. За да стигнат тези внушитени размери обаче, дръвчетата порастват повече от 10 години.

Част от елхите се продават живи, в саксия. Макар че са по-скъпи ползата към тях се усилва с всяка минала година - описват горските.

Съветът на специалистите е елхите да не стоят до нагревател, а като минат празниците да се извади на открито, с цел да може на пролет да се засади.

Агенцията ма метрологичен надзор стартира инспекция на коледните украси. Акцентът тази година е подложен върху светещите гирлянди. „ Хората би трябвало да наблюдават да има директива на български език. Също по този начин е значимо дължината от първата лампа до щепсела да е 1,50 м.”, изясни Галя Бояджиева.

По думите й наклонността в последно време е да се продават гирлянди с LED лампички, които са по-безопасни и по-енергоефективни.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР