Коледа е време за огъващи се трапези и обилно похапване

...
Коледа е време за огъващи се трапези и обилно похапване
Коментари Харесай

Вижте най-интересните коледни традиции по света, гадаенето по орех в България също е сред тях

Коледа е време за огъващи се трапези и щедро похапване – въпреки някои да го отхвърлят, хората в съвсем всички елементи на света изрично потвърждават, че това изказване е правилно.

 

Всяка страна има собствен метод към коледните ястия: британците подготвят пуйка, естонците се любуват на патица, а японците имат KFC, което се дължи на нападателен маркетингов метод, написа Euronews и показва взор към менюто с най-необичайните ястия за Коледа в Европа.

 

От Стокхолм до Щутгарт - кулинарните обичаи на Стария континент са разнородни, а някои даже наподобяват шокиращо за по-консервативните читатели.

Гадаене по орех в България
Любопитна детайлност е, че България също участва с традицията на Бъдни вечер наложително на трапезата да има единствено постни ястия.

В тази православна страна 40-те дни преди Коледа са време на пост - тъй че на Бъдни вечер се сервира специфична храна, написа Euronews.

Разбира се, всичко е без месо и на масата се сервират нечетен брой ястия. Задължително има орех, който се разчупва, с цел да се разкрие какъв ще бъде шансът през годината.

 

Празник на седемте риби в Италия

Италианците го вършат по-добре, когато става въпрос за храна.

В католическата страна също се съблюдава коледен пост като време за себепознание, съзерцаване и религиозни обреди, който приключва с цели седем ястия.

 

Тази традиция идва от Южна Италия, а локалните поданици подготвят софра със седем ястия, включващи до 10 разнообразни разновидности с риба.

Празникът, който се организира в навечерието на Коледа, се е популяризирал в Америка с италианската диаспора и в този момент е трансконтинентална традиция.

 

Полски шаран

В Полша, както и в доста други европейски страни, Бъдни вечер е огромният ден с обичайната софра, включваща чорба от цвекло и кисело зеле.

 

Гвоздеят в менюто е шаран, който по традиция се лови доста преди Бъдни вечер и се държи жив в огромна кофа или вана, до момента в който пристигна време да бъде приготвен.

Агнешка глава в Норвегия

Това е западнонорвежки деликатес, който в началото е употребяван от бедните хора по време на празничния сезон.

 

Т.нар. Smalahove се подготвя, като главата на животното първо се разцепва на две и по-късно се изважда мозъкът. Главата се накисва във вода цели два дни, а след това се осолява, опушва и подготвя на пара.

Изяждането се стартира първо от ушите и очите, които се считат за най-вкусните и първокласни елементи, и по-късно се отделя месото от черепа.

Днес " Smalahove " се предлага като оригиналност за туристите, а локалните норвежци от ден на ден се отхвърлят от това наслаждение – неизвестно защо…

 

Шведско плато с салами от северен елен

Smörgåsbord е дума, навлязла в британския, само че в действителност произлиза от шведски и съставлява плато с защити деликатеси.

 

Julbord е коледно преобразяване на това, като постоянно включва скандинавски деликатеси като салами от северен елен и маринована херинга, както и подбор от сушени меса и сирена, сложени към глазирана шунка.

Скандинавското село от джинджифилови къщички

Джинджифиловите къщички може да имат ннегативни конотации, свързани с вещици, само че по Коледа те са очарователно наслаждение за цялото семейство.

 

От 90-те години на предишния век крайбрежният град Берген, Норвегия всяка година е хазаин на най-голямото джинджифилово село в света.

Технически видяно, това е нещо доста вкусно за дребни и огромни гости, само че сладката атракция сигурно е и доста красива за гледане, добавя Euronews.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР