Коледа е специален празник, в който децата трябва да получат

...
Коледа е специален празник, в който децата трябва да получат
Коментари Харесай

Най-желаните коледни подаръци през годините: Монополи – 1936 година

Коледа е специфичен празник, в който децата би трябвало да получат своята доза благополучие. Знаем историята за белобрадия дъртак, почитаме и раждането на Христос, само че когато сме били дребни, единствената огромна наслада е какво ще открием под елхата. През годините всяко дете е имало най-желана играчка. Съревнованието е било съществено и откакто видяхте историята на йо-йо-то, както и на кърпичката с Мики Маус, предлагаме да се запознаете с най-желания подарък за Коледа през далечната 1936 година – Монополи.

Историята на тази игра не е толкоз лесна за следене, изключително откакто разберем, че до преди 4-5 години се смяташе, че зад основаването ѝ стои господин Чарлз Дароу. Човекът е виновен за представянето на играта пред света, както и за основаването на доста главоболия в издания като „ Стани богат “, където някои от въпросите са:
„ От кой град са взаимствани първите четири гари? “
„ Улиците на кой град са употребявани за първи път на дъската на Монополи? “

Много участници са изгаряли по тази тематика, само че истината е, че Чарлз в никакъв случай не е направил безусловно нищо, с изключение на да открадне играта от своя другарка. Оригиналният основател е Лизи Магий. Идеята е била да покаже на света еднократния налог на Хенри Джордж. Идеята на Хенри е била да позвли на хората да имат цената на ресурсите, които създават, само че не и да имат земята, която съгласно самия него би трябвало да е заслужено разпределена. Публикува и два типа правила, които могат да се играят на дъската. В първия случай, когато някой стартира да печели, неговата облага се разпределя сред всички и във втория случай ще печелят единствено тези, които построяват монопол и унищожават съперника. Една вечер Лизи посреща Ещер Джоунс и Чарлз Дароу на посетители.

 BoardGamePatentMagie

Снимка: By Drawing for a Game Board, 01/05/1904. This is the printed patent drawing for a game board invented by Lizzie J. Magie. From the U.S. National Archives. Item from Record Group 241: Records of the Patent and Trademark Office, 1836 – 1973. Location: Civilian Records LICON, Textual Archives Services Division (NWCTC), National Archives at College Park, 8601 Adelphi Road, College Park, MD 20740-6001 PHONE: 301-837-3480, FAX: 301-837-1919, EMAIL: [email protected] Source – Brian0918, Image:BoardGamePatentMagie.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=286628

Всички изиграват няколко игри и на потегляне Дароу желае разпоредбите за играта. Същата вечер стартира да копира цялата концепция и я кръщава „ Монополи “. С това съумява да завоюва гнева на Лизи, както и доста милиони от патента. Впрочем по-късно патентът е закупен за скромната сума от 500 $, а собственик стават братята Паркър. На идната година става най-желаната игра за дребни и огромни и мнозина стартират да построяват своята финансова просвета.

През Втората Световна война потегля и една друга наклонност, Монополи стартира да се изпраща с благословията на Британските секрети разследващи служби до разнообразни военнопленниици. В кутиите били скрити карти на региона, в която се намират, пари, както и разнообразни нужни средства за бягство. Фалшиви благотворителни сдружения се занимавали с логистиката. Холандия в този миг е окупирана от нацисти и същите не били изключително очаровани, че локалното население играе с английски паундове върху британски улици. По тази причина бързо се изготвя холандска версия с улици и валута. До през днешния ден се употребява тъкмо немската версия заради простата причина, че никой не е поставил нацистки детайли. Малко след войната стартира да изплува още веднъж истината.

След като Лизи има патент, само че е превърната в остаряла вуйна, която единствено кряка и не получава никакво внимание, братята Паркър не престават да употребяват документа си. Ралф Анспач разгласява своя версия на Анти-Монополи през 1973 година, употребявайки остарелия лиценз и на практика потвърждава, че не нарушава авторското право на актуалните притежатели. Оказва се, че откакто има остарял патент и неговият притежател няма наследници, Анспач не би трябвало да нарушава закона. Това публично оставя компанията им Hasbro като отговорник на Монополи франчайза. С времето Ралф въпреки всичко съумява да пусне своята игра, само че не без да прави съществени договаряния с Hasbro.

 Hasbro_4c_no_R

Снимка: By Hasbro (Uploaded by JMGav87) – Hasbro, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40182113

През 1991 година Hasbro публично стават притежатели на правата и стартират редица усъвършенствания. Едно от тях е точно богатия господин Пенибагс. Облечен е с костюм, папионка и бомбе. Неговата първа поява е върху някои детайли на дъската като „ Безплатен паркинг “ и „ Отидете в пандиза “. Първата му поява обаче е върху картите „ Шанс “ и „ Общински съвет “. Може да си мислите, че има монокъл, само че се оказва, че истинският воин в никакъв случай не е имал и грешката става с господин Пийнът. Годината на неговото показване е 1946 и е употребен господин Дж. П. Морган за модел. Днес играта продължава да има голям обществен интерес и на практика се употребява за финансово образование на деца.

Правилата обаче се трансформират доста през идващите години и даже се вкарва факторът „ стареене “. В него след избрани ходове играчът умира и се пресмятат неговите насъбрани финанси. Един различен занимателен въпрос от „ Стани Богат “ по тази тематика остава:
„ Колко са всички пари в банката? “
И отговорът е прекомерно елементарен – 20 580 $, само че единствено в случай че в миналото сте си създали труда ги преброите. Сумата не е променяна и до през днешния ден, изключително откакто парите по този начин или другояче са най-често в банката, която по един или различен метод няма да банкрутира. И в случай че се чудите за какво Монополи става толкоз известна игра, може да се замислите, че запалянковци са играли към 70 поредни дни, до този миг е единствената игра, която е играна в подземие на затвор и атомна подводница – най-вероятно не се споделя за останалите.

 Rich_Uncle_1946_Cover

Снимка: By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=19312121

Творението е показано през 1998 година и печели вниманието на аудиторията. И това надалеч не покрива всичко. В последните години се организира сериозен международен шампионат и домакини са градове като Токио, Монте Карло и Торонто. Първият шампионат се организира през 1973 година, а американец не е печелил надпреварата от 1974 година И до този оммент би трябвало да знаете, че почевече от 5 милиарда дребни къщички общо са били създадени за играта.

Класическата игра сигурно може да научи мнозина на финансова просвета, цената на риска, както и построяването на бизнес усет. Липсва статистика, която да покаже какъв брой от познатите милионери през днешния ден са играли Монополи, само че имайки поради необятната разпространеност – много. И по този начин, през далечната Коледа на 1936 година е ясно, че децата са желали единствено едно: „ Да отидат в пандиза и да пропуснат три хода “!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР