Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той

...
Коледа е единственият празник, който има свой личен аромат. Той
Коментари Харесай

Най-коледните подправки

Коледа е единственият празник, който има собствен персонален мирис. Той е упоителен и топъл, подухва мисли за уют и детство. Той е сладостен и стипчив и не може да се сбърка с нищо друго.

По Коледа вършим доста сладкиши и всичко те ухаят на три подправки – канела, карамфил и джинджифил. Независимо, дали вършиме типичен тиквеник, обичаните меденки или ароматни коледни сладки, или експериментирате с задгранична кухня – щолен, панетоне, немски сладки или джинджифилови човечета – това е ароматът на Коледа, без капка подозрение.

Канела

Канелата е извънредно потребна за здравето съставна част и даже се пие като хранителна добавка - против високото кръвно. Канелата е най-известната „ зимна ”, „ коледна ” и „ уютна ” фалшификация. Тя обича есенните плодове – ябълка, тиква, круша. Може би по тази причина зимата ухае на канела – от до и, канелата се намесва с деликатния си усет и дава напълно друго звучене на симфонията от сезонни плодове.

Освен за сладкиши, канелата е известна и в изкуството на приготвянето и поднасянето на кафето, така наречен бариста. Популярно е някои сортове кафе да се смесват с канела или огромна чаша лате да се разбърква с канелена пръчица. Комбинацията основава чувството, че не пием тъкмо кафе, а някакъв топъл специалитет - а е толкоз просто да се направи!



ът е считан за извънредно потребна храна, билка и лек против доста възпалителни болести, изключително на гърлото. Познат още на античните китайци с тези си качества, през днешния ден джинджифилът е известен най-много като фалшификация. Интересното е, че навлиза в кулинарията като консервант. Именно поради това свойство още през Средните епохи в Германия той става наложителна съставна част на коледните сладкиши, защото ги запазвал в продължение на дългите коледни празници.

От тази част на Европа идват известните джинджифилови сладки с “ледена ” глазура Lebkuchen (лебкухен) – невероятна комбинация от усети за всички рецептори. Особено се услаждат на някой от. може да се поставя и в предписания на меденки, а в случай че имате форма с джинджифиловото дребосъче, децата ще са очаровани. ът също „ харесва ” ябълки и комбинации с мед, само че и крем супи, които идеално допълват зимното меню.

Карамфил

Карамфилът е по-непознат у нас, само че това не го прави по-малко „ коледен ”. Освен като добавка в размер на дребна щипка за сладките, тази фалшификация взе участие е едно доста особено за Коледа богатство – глювайна (нем. Gluhwein). Греяното, по нашему, вино има обичаи, коренящи се в студените региони на Европа, изключително в страните към Алпите – Германия, Австрия, Швейцария. Да направиш същинско греяно вино си е цяло изкуство, сходно на множеството обичайни предписания. Ползва се качествено вино, ром, канела, карамфил, кардамом, плод (ябълка или портокал), звездовиден анасон, черен пипер. Вероятно всеки дом в немскоговорящите страни има своя рецепта на напитката.

Много рядко слагаме карамфил независимо, той е сателит на компанията от канела и джинджифил, кардамом, звездовиден анасон. Но усетът му отлично се съчетава с цитрусите – по тази причина е наложително да го сложим в десерти с и сок. А една прелестна коледна декорация са мандаринките и портокалите, в които можем да набоцкаме пъпките на карамфила в каквито фигури пожелаем. След това самият цитрусов плод има необикновен лют усет.

Убедихме ли ви да сложите в коледните сладки, кексове и десерти тези три подправки? Да? Добре, тъй като Коледа просто не може без тях.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР