Коледа беше отбелязана в цяла Турция в неделя с молитви

...
Коледа беше отбелязана в цяла Турция в неделя с молитви
Коментари Харесай

С молитви, ритуален огън и турско кафе комшиите отпразнуваха...

Коледа беше маркирана в цяла Турция в неделя с молебствия за международен мир, благополучие, успокоение, взаимност и приемливост.

 АА

В Истанбул Вселенският патриарх Вартоломей управлява литургията, която стартира сутринта в църквата " Свети Гьорги ".

Освен гърци и православни християни, живеещи в Турция, на службата обичайно участваха и туристи от доста страни.

Непосредствено до българската граница, в Одрин също бе отпразнувано Рождество Христово с ритуали и молебствия.

 АА

Православни християни от България и Одрин участваха на литургията, отслужена от отец Александър Чъкърък в българската черква " Свети Георги " в квартал Барутлук.

Те се помолиха за успокоение и мир за всички, както и за другарство и приятелство сред хората.

 АА

Междувременно в югоизточната турска провинция Мардин, доста асирийци и други християни от региона се събраха, с цел да отпразнуват Коледа. Ритуали се организираха в историческите църкви в централните региони Артуклу и Мидият на провинцията.

 АА

 АА

На богослужението се молеха за единение, взаимност и международен мир. По-късно бяха прочетени псалми и молебствия на асирийски и турски език, а присъстващите на службата бяха благословени от свещениците.

 АА

Участниците подчертаха, че войните и нетолерантността вредят на човечеството, като прибавиха, че любовта, мирът и солидарността би трябвало да се укрепват сред хората. 

 АА

След празничната литургия свещеници и миряни дружно отпиха от типичното за региона турско кафе - Мъра, знак на другарството и добросъседството.

 АА   

 АА

Югоизточната провинция Хатай на броени километри от Сирия, където хора от разнообразни етноси и религиозни вярвания живеят в мир, също чества Рождество.

Хатай е градът на разбирателството и другарството от епохи, тъй като там има поклонници на всички религии, присъстващи в Турция.  Участниците в службата подчертаха, че им се желае градът да даде образец на целия свят за съгласие и щастливо общуване.

Освен в Мардин и Хатай, Коледа беше маркирана и в югоизточната провинция Диарбекир на Турция. По време на церемонията по традиция беше разпален обреден огън, символизиращ, раждането на Исус.

 АА

В коледната литургия, извършена в църквата на Дева Мария в историческия квартал Сур, в края на церемонията бяха поднесени сладкиши на участниците, където асирийците възпламениха свещи и насочиха молебствия за здраве, благополучие и благополучие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР