Коледа 3 рецепти, които да изпробвате преди Коледа Подсигурете се,

...
Коледа 3 рецепти, които да изпробвате преди Коледа Подсигурете се,
Коментари Харесай

3 рецепти, които да изпробвате преди Коледа

Коледа 3 предписания, които да изпробвате преди Коледа Подсигурете се, че всички ще мине по проект на празничната вечеря  Александра Грамова 17 декември 2019, 16:04  3 предписания, които да изпробвате преди Коледа
3 предписания, които да изпробвате преди Коледа
 Уеб сериали и БГ инфлуенсъри – отпред на класациите във Vbox7.com
Уеб сериали и БГ инфлуенсъри – отпред на класациите във Vbox7.com
 Чарлийз Терон с детайлности за най-мрачната нощ в живота ѝ
Чарлийз Терон с детайлности за най-мрачната нощ в живота ѝ
 Барак Обама: Жените са по-добри водачи от мъжете
Барак Обама: Жените са по-добри водачи от мъжете
 Най-зловещите места на планетата
Най-зловещите места на планетата
 Всеки има потребност от една Мис Нигерия
Всеки има потребност от една Мис Нигерия
 Пет съвета за подаряване на дарове
Пет съвета за подаряване на дарове
 Най-красивите коледни украси в света
Най-красивите коледни украси в света

оледните празници са толкоз близо, че съвсем можем да усетим усета на пълнените чушки на баба. Но преди да стартира огромното готвене е добре да се подсигурим, че всички ще мине по проект. Затова през днешния ден ви предлагаме няколко предписания, които да изпробвате преди празничната вечеря на Коледа.
Свинско печено с ароматна кора
1400 г свински врат
200 мл бяло вино
1 глава лук
1 морков
за ароматната кора:
70 г сушени ябълки
50 мл бренди
100 г орехи
3 скилидки чесън
50 г ретро горчица
0.5 ч.л. наедрял пикантен червен пипер
1 филиз розмарин
3 стръка мащерка
1 ч.л. маринован зелен пипер
сол и черен пипер
за гарнитурата:
1 кг целина
50 г масло
200 г киноа
1 с.л. лимонен сок
1 филиз мащерка
1 с.л. мед
1 ч.л. горчица
4 стръка магданоз
сол и черен пипер

Залейте ябълките с 50 мл гореща вода и брендито и ги оставете за 10 минути да набъбнат. Смелете в блендер чесъна, орехите, горчицата, чилито, листата от розмарина и мащерката, солта и черния пипер. Добавете отцедените ябълки, зеления пипер и сметаната и още веднъж разбийте.

Намажете месото с ароматната примес и оставете за една нощ в ледник. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Сложете месото в тава, прибавете нарязаните на едро лук и морков, налейте виното и покрийте с алуминиево фолио. Печете 1 час, отстранете фолиото и запечете за още най-малко 30 минути. Охладете леко. Нарежете сервирайте.

За гарнитурата обелете целината и я нарежете на кубчета. Загрейте маслото в тиган. Сложете целината, прибавете лимоновия сок, мащерката, горчицата, меда, сол и пипер и разбъркайте. Налейте 100 мл вода и похлупете. Гответе, до момента в който остане леко хрупкава в средата.

Сварете киноата в подсолена вода и я отцедете. Разбъркайта я с готовата целина и нарязания на ситно магданоз. Поднесете месото с гарнитурата.

Може да пасирате зеленчуците от тавата, да ги прецедите, да ги сложите в касерола, да кипнете и да налеете сметана. Така ще имате и сос към месото.
Традиционен маджарски сладкиш Бейгли  обичаен маджарски сладкиш БЕЙГЛИ  обичаен маджарски сладкиш БЕЙГЛИ  обичаен маджарски сладкиш БЕЙГЛИ  обичаен маджарски сладкиш БЕЙГЛИ
Хляб без месене със семена

500 г бяло брашно
150 г ръжено брашно
0.25 ч.л. суха квас
1 ч.л. сол
0.25 ч.л. захар
380 мл топла вода
1 с.л. зехтин
брашно за поръсване

за семената:
30 г сурови белени слънчогледови семки
30 г овесени ядки
20 г ленено семе
30 г сусам



За семената смесете овесените ядки, слънчогледовите семки, лененото семе и сусама в касерола. Залейте ги със 100 мл вода и ги загрейте. Щом водата кипне, дръпнете съда от котлона и оставете да се охлади. За тестото, в купа се смесете 300 г бяло брашно и останалите съставки - ръжено брашно, сухата квас, солта, захарта, 380 мл топла вода и зехтина.

Добавете семената, разбъркайте леко с лъжица, колкото брашното да поеме водата, покрийте с фолио за свежо предпазване и оставете на стайна температура за 12 часа. След това прибавете останалото брашно, размесете добре и оформете топка. Оставете я да втаса за 30-40 минути.

Отново премесете и в случай че има потребност, прибавете още към 100 г брашно. Трябва да се получи меко тесто. Оформете топка. Застелете купа или кош за самун с памучна забрадка и щедро я поръсете с брашно. Поставете тестото вътре, поръсете и него с брашно и го оставете да втаса.

Загрейте фурната на 220 градуса (с вентилатор). На дъното поставете тава с камъни и вода. Благодарение на тях и парата, която се образува, хлябът ще получи хубава коричка. Върху решетката поставете камък за пица да се нагрява. Когато тестото втаса, деликатно го преместете върху мощно нагретия камък. Печете хляба до подготвеност - 15-20 минути.

Извадете го от фурната и го оставете да се охлади върху решетка.
Баклава с орехи и шамфъстък
800 г фини точени кори
250 г орехи
250 г ядки шамфъстък
100 г захар
1 ч.л. канела
200 г краве масло

за сиропа:
600 г захар
0.5 лимон
сок



Смелете орехите дружно с половината от захарта, а ядките шамфъстък - с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата. Изрежете точените кори по този начин, че да паснат на размера на тавата за печене.

Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, по-късно част от ореховата примес, още веднъж 3-4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте по този начин, до момента в който корите свършат. Завършете с кори. Разрежете саралията с изострен нож като слънце.

След това я залейте хубаво с разтопеното масло. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете саралията, до момента в който се зачерви хубаво - към 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете саралията до подготвеност - към 2 часа.

Изключете фурната, открехнете вратата и оставете саралията да изстине. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп. Залейте охладената саралия с горещия сироп. Сиропът би трябвало да я покрие доста добре (да плува). Оставете да се охлади. Приберете в ледник за най-малко 3 дни да се напои добре.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР