Колебанията на курса на руската рубла отвориха пукнатина в крепостната

...
Колебанията на курса на руската рубла отвориха пукнатина в крепостната
Коментари Харесай

Бавно, но сигурно: Санкциите убиват руската икономика

Колебанията на курса на съветската рубла отвориха цепнатина в крепостната стопанска система на Владимир Путин - едно уязвимо място, небрежно залепено от икономическия екип на Кремъл - деяние, което разреши на националната валута да се закрепи, най-малко към този момент.

И въпреки всичко пластирът - незабавното повишение на лихвения % - не може да скрие алтернативата в сърцето на съветската стопанска система: по какъв начин да се финансира армията, като в това време не се подкопае националната валута и не се нажежи стопанската система с корозивна и политически неуместна инфлация.

Животът в Москва съставлява фасада на нормалността, макар широкообхватните наказания, свързани с войната в Украйна, и изтеглянето на стотици западни компании от Русия.

Една вечер неотдавна изнесените на улиците маси на заведенията за хранене и питейните заведения по известната улица " Болшая Никитска " бяха цялостни с добре облечени хора, които се радваха на пристигналото като еликсир августовско време. Висока музика бумтеше от двора на близко заведение. На пръв взор нищо в комерсиалните центрове не се е трансформирало, само че там, където едно време бяха магазините на " Зара " и " Ейч енд Ем ", в този момент клиентите могат да прегледат новите фешън марки " Мааг " и " Вилет ".

От друга страна елементарно може да вземете поничките " Крънчи дрийм " (Krunchy Dream) за добре познати " Криспи крийм " (Crispy Cream, в превод " хрупкава фантазия " - бел. ред.), които едно време имаха щанд в комерсиалния център " Европейски ". При неналичието на " Епъл пей " банките оферират лепенки с чип, който разрешава електронно заплащане.

Ключовите стопански параметри също са в рамките на естественото. Нивото на безработицата е ниско, икономическият напредък е по-висок, в сравнение с мнозина са очаквали, и инфлацията е умерена за съветските стандарти - 4 % за месец юли - въпреки и да е мъчно търпима за хората с лимитирани приходи.

Хората в Москва, където рецензията към армията може да ти донесе затвор и по тази причина някои (автори на изявления в обществените мрежи - бел. ред.) употребяват единствено дребните си имена - излъчват безпокойство и примирие.

Пенсионерът Владимир Черемисиев, на 68 години, напомня, че проблемите след разпадането на Съветския съюз през 1991 година са пристигнали със забавяне от няколко години.

" Мисля, че въпреки и да съм пенсионер и да нямам огромни приходи, към момента не се озорвам доста - споделя Черемисев. - Изпитвам обаче тревога - от време на време подвигам кръвното. "

Други хора означават, че цените непрекъснато се трансформират.

38-годишната бизнесдама Юлиана е по-разтревожена.

" Условията ни на живот се утежниха внезапно, не е добре... И това няма да свърши на следващия ден, нито пък вдругиден. Смятам, че повече от едно потомство ще заплаща за това, което се случва ", декларира тя.

Притиснат от потребността от доставки, бизнесът търси разновидности.

Андрей Лавров, притежател на стоматологичната клиника " Смайл " ( " Усмивка " - бел. ред.), споделя, че преди е трябвало да си купува конци и силикон от Китай, тъй като по принцип работи " най-вече " с вносни материали.

" Но, апропо, нищо ужасно не се е случило ", отбелязва той. " Ако освен това не се доставя, тогава елементарно може да го замениш по паралелни канали. "

Някои конци съветско произвеждане са от " доста висококачествени материали ", показва Лавров на фона на устрема на съветската промишленост " да употребява понижението ". " Намира се съответният сурогат ", прибавя той.

И въпреки всичко съветският импорт се възвръща от удара, като стоките минават през близки страни като Казахстан и Армения, заобикаляйки глобите. Държавните разноски за армията и обществените стратегии обезпечават пари на хора и компании, които употребяват част от припечеленото за вносни артикули.

Недостигът на работна ръка, дължащ се на емиграцията, също води до повдигане на заплатите, до момента в който субсидираните от страната ипотеки оказват помощ за поддържане на търговията с недвижими парцели.

Някои удари по стопанската система са явни, изключително по автомобилната индустрия, откакто западните производители напуснаха съветския пазар. Все повече обаче навлизат транспортните средства от Китай.

Пътуването в чужбина е мъчително скъпо и лимитирано поради визовите и самолетните забрани, въпреки че богатите, както постоянно, съумяват, а тези със скромни приходи така и така не можеха да си го разрешат.

Що се отнася до натиска върху рублата, Русия, един от най-големите снабдители на нефт в света, печели по-малко от продажбата на своя нефт поради наложените от Запада наказания. Това понижава комерсиалния остатък на страната по отношение на останалия свят, тъй като и съветските жители и компании купуват повече от чужбина.

Да се печели повече от експорт, в сравнение с се харчи за импорт, нормално е в помощ на рублата. Макар че свиващият се търговски остатък докара до постоянен спад на националната валута, Русия в действителност се облагодетелства, тъй като по-ниският валутен курс на процедура оказва помощ на държавното управление да си заплаща сметките.

Затова и доларите, извоювани от петрола, може да се обменят за повече съветски рубли и да се дадат за държавната администрация, за работещите и за пенсионерите.

Руската валута обаче потъна доста по-дълбоко, в сравнение с му се искаше на Кремъл, доближавайки на 14 август курса от 100 рубли за един $ - значима психическа преграда. Това принуди централната банка на Русия по неотложност да вдигне доста на идващия ден лихвения % с 3,5 процентни пункта, като задачата беше да се понижи търсенето на вносни артикули.

Рублата скочи до курс от 92 за един $ в дните след повдигането на лихвения %, само че от този момент още веднъж устойчиво пада; в сряда тя се търгуваше против 96 за $. Макар и под миналогодишното равнище от към 60 рубли за един $, по-ниският обменен курс към момента не значи рецесия, в случай че може да се избегне свободното рухване на рублата.

Кремъл работи за отбрана на съветската стопанска система от глобите, откогато анексира Кримския полуостров през 2014 година Освен това Москва пренасочи хранителната индустрия към локални компании, като забрани вноса от Европейския съюз и подтикна производителите да намерят излаз от обстановката на локално равнище.

Благодарение на облагите от петрола държавното управление има пренебрежимо дребен дълг и постоянни валутни запаси, въпреки че към половината от тях са замразени поради глобите.

В дълготраен проект обаче съветската стопанска система я чака " горене на муден огън " под натиска на глобите и разноските на Путин за войната, споделя Робин Брукс, основен икономист в Института за интернационалните финанси.

" Дилемата е, че от една страна той би трябвало да похарчи доста пари - да се води война излиза суперскъпо ", изяснява Брукс. " Как правиш невъзможното, притиснат сред потребността от пари и вдигнатия лихвен %, с цел да не може общата картина да ти се изплъзне? По мое виждане положително решение в този случай няма ", прибавя той.

Руският нефт чака наказания от Запада и таван на цената, каквито демократичните страни от Г-7 към този момент постановиха на продажбите на други страни. Г-7 може " да направи тази търговия доста по-трудна за Путин " със свалянето на ценовия таван от 60 на 50 $ (за барел - бел. ред.), показва Брукс.

Това " ще окаже още по-силен напън върху рублата, ще сложи под по-голямо напрежение централната банка на Русия, като я принуди да качи лихвените проценти, и ще направи тази търговия доста по-трудна ", отбелязва той.

В кратковременен проект рухването на рублата " не е знак, че Русия е на път да изпадне в дълбока финансова рецесия ", споделя Крис Уийфър, изпълнителен шеф и анализатор на съветската стопанска система в консултантската компания " Макро адвайзъри ".

При неналичието на непознати инвестиции във валута Кремъл може да въздейства на лихвения % просто като каже на следените от страната експортьори по кое време да продават непозната валута за рубли, показва Уийфър. На всичкото от горната страна цените на съветския нефт неотдавна се повишиха, като се сви размерът на отстъпките, които се поставят на клиенти от Индия и Китай.

Повишаването на лихвения % за да се подтиква рублата " задушава частния бранш - или най-малко този дял от стопанската система, който не е обвързван с войната и отбранителната индустрия - тъй че остават задоволително запаси, с цел да може войната да продължи ", е мнението на Янис Клюге, експерт по съветска стопанска система в немския Институт за интернационалните връзки и сигурност в Берлин.

" Правителството ясно слага тази война над благоденствието на жителите ", показва той.

В по-дългосрочен проект взетите от Путин решения ще подкопаят икономическия напредък и ще окажат нескончаем напън върху рублата, споделя Клуге. Без нужните за сложни артикули задгранични вложения Русия ще създава сама по-малко, в сравнение с изискват потребностите й, и ще внася повече.

" А това ще значи, че в бъдеще съветските жители няма да могат да си разрешават същия стандарт на живот, както до момента ", отбелязва Клюге.

Б. ред. - Публикуваме публикацията в превод на Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР