Колата на близък сътрудник на украинския президент Володимир Зеленски е

...
Колата на близък сътрудник на украинския президент Володимир Зеленски е
Коментари Харесай

Надупчиха с куршуми колата на първия съветник на Володимир Зеленски

Колата на непосредствен помощник на украинския президент Володимир Зеленски е била подложена на обстрел през днешния ден, предадоха международните организации.

Около 10 ч. локално време край село Лесники в региона на Киев е бил открит огън по автомобила, в който е бил първият асистент на президента Серхий Шефир. Ранен е бил водачът. Самият Шефир е незасегнат.

Полицията заяви за изстреляни минимум 10 патрона по автомобила. Според украински локален ефирен канал по колата на Шефир, от страната на водача, може да се видят най-малко 19 дупки от патрони, съобщи Ройтерс.

Заради случая е почнало следствие за опит за ликвидиране, води се спецоперация и се търсят лицата, разкрили огън по колата, разясни украинското министерство на вътрешните работи.

Зеленски не е в страната, а е в Ню Йорк за годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Друг негов консултант - Михайло Подоляк свърза нападението против Шефир с нападателната и войнствена акция, водена против политиката на президента. Той загатна за напъните на Зеленски да понижи въздействието на олигарсите върху политиката на страната и за напъните му да разбие политико-финансови групи, които работят за " нашите задгранични съперници ". Съветникът на Зеленски даде обещание, че битката с олигарсите и престъпността ще продължи и след опита за ликвидиране на Шефир.

В последните години имаше няколко сполучливи и несполучливи опита за ликвидиране против политици и публицисти в Украйна.

Какво сподели атакуваният президентски консултант

Нападението против мен е целяло да сплаши управлението на Украйна - такава догадка изрече през днешния ден Серхий Шефир, представен от Ройтерс.

" Покушението е било осъществено за заплашване на висшия ешелон на властта ", съобщи Шефир на взаимен брифинг с вътрешния министър Денис Монастирски.

" Мисля, че това няма да уплаши президента ", добави той.

Разследване по три версии

Полицията в Украйна проверява три версии за покушението против Серхий Шефир, съобщи Франс прес.

Началникът на полицията Ихор Клименко съобщи на брифинг, че днешното нахлуване с автоматизирано оръжие против колата на Шефир може да е обвързвано с неговата работа, може да е целяло оказване на напън над украинските водачи, а може и да е било опит за дестабилизиране на Украйна.

В последния случай не се изключва присъединяване на спецслужби на друга страна, сподели той.

Зеленски даде обещание корав отговор

Президентът Володимир Зеленски даде обещание през днешния ден " мощен отговор " след опита за ликвидиране на негов консултант, нахлуване, което счита за ориентирано против напъните за реформиране на Украйна, съобщи Франс прес.

" Отговорът ще е мощен ", съобщи Зеленски във видеоклип, записан в Ню Йорк, като акцентира, че не знае кой е поръчал изстрелите против първия му консултант Серхий Шефир.

Зеленски споделя, че стрелбата по колата на негов другар, като " привет " към него, е демонстрация на уязвимост, само че отговорът ще е мощен. Той дава обещание да продължи битката си против престъпността и против авторитетните финансови групировки и твърди, че станалото няма да повлияе на силата на неговия екип.

Според украинския президент нападението може да е било проведено от вътрешни или външни сили.

Има ли съветска диря в опита за нападение

Председателят на парламентарната група на партия " Слуга на народа " на президента Зеленски - Давид Арахамия, съобщи, че в покушението против президентския помощник може да има съветска диря, то може да е също по този начин последица от битката за въздействие сред индустриално-финансовите групи в страната или може да е, както той се изрази, " привет " към екипа на президента, насочен от незаконните среди в страната.

Лидерът на партията Олександър Корниенко също позволява присъединяване на Русия в нападението. " Руска диря не би трябвало да бъде изцяло изключвана. Знаем умеенето им да провеждат терористични офанзиви в разнообразни страни ", сподели Корниенко пред публицисти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че догатките за съветско присъединяване са доста надалеч от истината. " Те нямат нищо общо с действителността ", уточни Песков. Говорителят сподели още, че опитите покушението против Шефир да бъде обвързвано с съветска диря могат да бъдат обяснени с " прекомерно екзалтирано прочувствено положение ", съобщи ТАСС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР