Колапсът на FTX – криптоборсата, която до неотдавна се оценяваше

...
Колапсът на FTX – криптоборсата, която до неотдавна се оценяваше
Коментари Харесай

Колапсът на FTX върна криптото години назад: Какво предстои?

Колапсът на FTX – криптоборсата, която до наскоро се оценяваше на 32 милиарда $ – разруши доверието на вложителите в криптовалутите. Основателят ѝ Сам Банкман-Фрийд бе задържан и упрекнат в цифрови измами, измами с скъпи бумаги и пране на пари. А пазарните играчи се пробват да преценяват степента на вредите измененията за промишлеността през идните години.

FTX е платформа, която свързва купувачи и продавачи на цифрови валути като биткойн. Оказа се обаче, че компанията е злоупотребила с потребителски сметки, като е прониквала в такива и е употребила средства от тях, с цел да прави рискови покупко-продажби посредством дъщерната си компания Alameda Research.

Това е извънредно разочароващо за вложителите или още по-опустошително за вложителите “, сподели пред Reuters Луиз Абът, сътрудник в адвокатската адвокатска фирма Keystone Law, профилирана във възобновяване на криптоактиви и измамите.

Ясно е, че драмата с FTX може коренно да промени криптоиндустрията през идните години. Ето по какъв начин:
Регулиране
Колапсът на компанията се чака да накара управляващите да работят. Криптоиндустрията към момента е значително нерегулирана, което значи, че вложителите нямат същите отбрани, които биха имали, в случай че насочат средствата си в лицензирана банка или брокер.

Сега това може да се промени. Правителствата в Съединени американски щати, Европейския съюз и Обединеното кралство подхващат стъпки за пречистване на пазара.

Регламентът по отношение на пазарите на криптоактиви (MiCa) на Европейски Съюз за момента е най-изчерпателната регулаторна рамка. Той има за цел да понижи рисковете за потребителите, които купуват криптовалута, като натовари тържищата с отговорности, в случай че изгубят активите на вложителите.

До влизането в действие на документа обаче има най-малко 12 месеца, а съгласно Абът от Keystone Lawе значимо регулаторите да работят бързо.

Хората би трябвало да видят, че се подхващат стъпки за регулирането му (на пазара). И мисля, че в случай че можем да предложим някаква регулация, ще изградим доверие “, сподели тя. „ Ако няма регулация, вложителите остават без тази отбрана, от която се нуждаят. “

Сагата от последните месеци върна приемането и разгръщането на криптоактивите с „ една или две години “, съгласно Евгени Гаевой, създател и основен изпълнителен шеф на основателя на криптопазара Wintermute.

„ Всички сривове тази година, в случай че погледнете Celsius, Three Arrows, FTX в този момент – всички тези момчета изнесоха най-лошото и от двата свята, тъй като не бяха изцяло децентрализирани и също не бяха вярно централизирани “, сподели той.

За Кевин де Патул, основен изпълнителен шеф на основателя на криптопазара Wintermute, най-големият урок от банкрута на FTX е, че „ не можете да имате цялостна концентрация и липса на контрол “.

Ние се развиваме към свят, в който ще има както концентрация, по този начин и децентрализация “, разяснява той. „ Когато имате концентрация, би трябвало да имате подобаващ контрол и подобаващ баланс на силите. “
Консолидация
Много нови компании и планове се появиха през годините след криптозимата през 2018 година и FTX е една от тях. Сега упованията са, че през идните години ще останат по-малко компании, а и монети.

Заразата от случилото се с FTX към този момент се популяризира. Криптокредиторът BlockFi, който по-рано потърси финансова помощ от компанията на Банкман-Фрийд, изпадна в неплатежоспособност. А вниманието към този момент се насочва към други компании за търговия и кредитиране, като Gemini и Genesis.

„ Предизвикателството за цялото пространство, когато мислите за болестта, е, че FTX и Alameda бяха извънредно дейни вложители в това пространство “, означи Питър Смит, основен изпълнителен шеф на Blockchain.com.

Фондация Near, която стои зад блокчейн мрежа, наречена Near, бе измежду компаниите, които взеха вложения от FTX. Марик Фламент, основен изпълнителен шеф на компанията, сподели, че тя е имала лимитирана експозиция на FTX – макар че сривът към момента е „ изненада и потрес “.

Не мисля, че доминото е изцяло паднало “, сподели Фламент, съгласно който „ доста планове в действителност няма да имат средствата и затова ресурсите, с цел да продължат и да се развиват. “

Междувременно, откакто FTX се срина, набъбнаха страховете по отношение на финансовото положение на други огромни криптоборси. От началото на 2020 година към 900 000 биткойна са изтрити от тържищата, съгласно данни на CryptoQuant.

Binance, най-голямата борса в света, е изправена пред въпроси по отношение на запасите, които държи, с цел да поддържа средствата на клиентите. Компанията записва милиарди долари изходящи потоци през предходната седмица.

В момента няма причина за терзание, че Binance е изправена пред риск от банкрут. Но и тя, и играчи като Coinbase са изправени пред мрачна пазарна конюнктура на фона на намаляващи размери на търговия и салда по сметки.

Експертите считат, че криптоборсие въпреки всичко ще продължат да играят роля – макар че оцеляването им ще се дефинира от това какъв брой съществено одобряват ръководството на риска и регулирането.

Ще има тържища, които вършат нещата по верния метод и които ще оцелеят “, сподели Абът.

Що се отнася до монетите – биткойн, като най-дълго съществуващата цифрова

валута, може да е в по-добра позиция от по-малките си съперници.

„ Моят залог би бил, че биткойн и DeFi [децентрализирано финансиране] са отделени от останалата част от криптото и в действителност стартират да имат личен живот “, сподели Гаевой от Wintermute пред CNBC.
Иновации
Въпреки депресивното положение на криптопазарите и тежестта, която понесоха върху вложителите, промишлеността на цифровите активи евентуално ще се задържи.

Поддръжниците на „ Web3 “, предполагаем основан на блокчейн интернет, чакат криптозимата през 2022 година да проправи пътя за по-иновативни приложения на технологията, вместо спекулативните използва, с които крипто се свързва през днешния ден. Фламент разяснява наклонността компанията да основават подразделения за цифрови нововъведения или за нововъведения в метавселена “.

Те схващат, че технологията е тук. Няма да изчезне. “

NFT (незаменими токени, които наблюдават собствеността върху неповторими виртуални детайли в блокчейна) могат да трансформират взаимоотношенията на потребителите, като намерят приложение в игри и разнообразни типове събития.

Дигиталните активи ще бъдат все по-голяма част от живота ни, без значение дали става въпрос за колекционерска стойност, билет, еднаквост “, сподели пред CNBC Иън Роджърс, шеф във компанията за криптопортфейли Ledger.

„ Идентичността може да бъде участие... [хора], употребяващи притежавани от тях NFT, с цел да получат достъп до съответно събитие или нещо сходно. “

Но за мнозина към момента има преграда пред потреблението на тези технологии. „ Трудно е да създавате портфейли и да съхранявате ключове и да преминавате през разнообразни платформи “, означи Кордел Робин-Кокър, основен изпълнителен шеф на компанията за мобилни игри Carry1st.

Той съпостави Web3 през днешния ден с интернет при започване на 90-те години. „ Беше тромаво. Имахте dial-up връзка, отнемаше четири минути, с цел да влезете, истинските уеб браузъри не бяха доста интуитивни “, сподели той. „ Но с течение на времето фирмите построяват по-плавни интерфейси. “

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинпрогноза блокчейн нововъведения NFT крипто криптопазар криптоиндустрия ПоследниНай-четениКрипто 40 Колапсът на FTX върна криптото години обратно: Какво следва? Политика 72 Богатите китайци избавят парите си с вложения в чужбина Личности 160 Мъск пусна анкета за бъдещето си в Twitter Енергетика 924 До седмица договорът с турската „ Боташ “ би трябвало да е финализиран Любопитно 9948 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Наука 1780 Нов спътник в космоса „ трансформира играта “ в разбирането за климата Накратко 1708 Вечерни вести: Първи транш по ПВУ; Българска компания проби в Съединени американски щати Политика 1660 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички новини10:41 Политика 40 Богатите китайци избавят парите си с вложения в чужбинаОще от КриптоВиж всичкиХоландската криптоборса Bitvavo има ликвидни проблемиОснователят на Binance чака сложни месеци за компаниятаСамо за 24 часа от Binance са изтеглени $1.9 млрд.Скок до $30 000 или срив до $5000? Биткойн
рулетката се завърта Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши ме

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР