Коланът е сложен, двигателят е запален, а Лулва Шалуб си

...
Коланът е сложен, двигателят е запален, а Лулва Шалуб си
Коментари Харесай

Какво се случва след разрешението на саудитките да шофират?

Коланът е комплициран, моторът е разпален, а Лулва Шалуб си поставя слънчевите очила и се насочва на открито. Преди година сходна рутина няма по какъв начин да бъде част от живота на Шалуб. Напротив, това е нещо неизмеримо.

За последните 12 месеца обаче доста неща са се трансформирали, тъй като преди година Саудитска Арабия най-сетне позволи на половината от популацията си да кара, написа dnes.bg

Шалуб към този момент не просто си е купила личната кола, а и има право да я кара. Стъпка, която й дава самостоятелност.

"Звучи като нещо рационално, което да може да направиш. Но в продължение на десетилетия дамите тук си купуваха коли, имената им попадаха в документите, само че не бяха позволени зад кормилото ", изяснява Шалуб пред BBC.

Страната е пословично богата и също по този начин пословично известна с неналичието си на благонадежден публичен превоз. Да притежаваш кола и да я управляваш тук е нужда.

"Сега карам себе си до работа, правя ежедневните си задания, срещам се с другари в заведения и кафета, без да има потребност да очаквам за частен водач или пък някой мъж родственик, който да ме закара ", споделя арабката.

Година след смяната, тя просто вкарва адреса в GPS системата, в случай че има потребност, и не е нужно да дава пояснения на някого къде отива.

След като Саудитска Арабия подвигна възбраната за шофиране на дамите, това се отрази освен на самочувствието и всекидневието им, а и на джоба им.

Доскоро по-богатите дами в кралството са давали към $670 на месец за частни водачи. И това е цената без да се броят административните такси за документите на мъжете водачи, идващи главно от азиатските страни.

Много фамилии са плащали за визата, престоя, всички инспекции и от време на време даже шофьорските курсове.

Радост и горделивост

12 месеца дамите към този момент са зад кормилата в Саудитска Арабия, само че въпреки и смяната да се е отразила на търговците, които към този момент таргетират и дамите, обществото мъчно се нагажда.

Шалуб си спомня, че когато тя за първи път качила своя другарка на предната седалка и трима свои сътрудници мъже на задната седалка, привлякла много погледи. В последна сметка, това не било нормална панорама.

"Поне за мен, да виждам дамите водачи, е мотив за горделивост и наслада ", изяснява Шалуб.

Наскоро се случило майка й и брат й да си поръчат такси до летището в Джеда в 4 сутринта. Били много сюрпризирани, когато колата пристигнала, а водачът им се оказала млада жена.

Попитали я дали била обезпокоена да вози пасажери по това време на нощта и дали в миналото е била заплашвана или унизена. Младата шофьорка отвърнала, че се усеща в сигурност на пътя и има надзор да избере кои пасажери да качи.

Шалуб също споделя, че до в този момент не й се е случвало да бъде унизена от мъжете водачи на пътя.

"Всъщност, законът застана на страната на жена водач в друга част на страната неотдавна, когато тя снима мъж, който й правеше полови подмятания и разгласява видеото в обществените мрежи ", написа Шалуб.

В последна сметка мъжът бил задържан, санкциониран с $1 333 и наказан на 10 месеца затвор.

Шалуб отбелязва и някои негативи - шофьорските курсове за дами са към момента много малко. Има даже описи с чакащи, които желаят да се научат да карат.

Но дребните победи са значими, в страната, която въпреки и да позволи на дамите да карат, към момента желае единодушие от мъжете им настойници, с цел да им позволи да излязат от страната.

И въпреки всичко, арабките се надяват, че по този начин както извоюваха успеха си да застанат на шофьорската седалка, ще съумеят да отстоят и други победи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР