Колаж ,Унгария се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия

...
Колаж ,Унгария се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия
Коментари Харесай

Орбан: Унгария осъжда Русия, но не искаме да плащаме цената за това

Колаж,

Унгария се опълчва на глобите на Европейски Съюз против Русия в региона на енергетиката, защото унгарската индустрия ще спре без съветски петрол и газ, съобщи унгарският министър-председател Виктор Орбан по време на видеоконференция с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел в сряда в границите на подготовката за срещата на върха на Европейски Съюз във Франция, съобщи ТАСС.

Берталан Хаваси, представител на премиера Орбан, съобщи пред унгарската осведомителна организация MTI, че в диалога си с Мишел Орбан е подчертал, че Унгария осъжда дейностите на Русия в Украйна, само че не желае " да заплаща цената за това ".

" Трябва да вземем поради, че по-голямата част от вноса на петрол и природен газ в Унгария идва от Русия, а 90% от унгарските семейства отопляват домовете си с газ. Премиерът уточни, че унгарската стопанска система ще спре без газ и нефт ", сподели той.

Според представителя Орбан е показал, че " отзвукът от икономическите наказания се усеща от всички в Европа, в това число и от Унгария ". " Виктор Орбан даде ясно да се разбере, че разширението на глобите върху енергийния бранш ще докара до непропорционална тежест за хората, семействата и фирмите ", сподели представителят.

Орбан напомни, че " Унгария е заинтригувана от мира " в Украйна и прикани за преустановяване на военните дейности допустимо най-скоро посредством договаряния, сподели Хаваси. През септември предходната година Унгария подписа два дълготрайни контракта с най-голямата съветска газова компания " Газпром ", които плануват доставката на 4,5 милиарда кубически метра газ по тръбопроводи в Сърбия и Австрия, заобикаляйки Украйна.

Срокът на съглашението е 15 години и може да бъде преразгледано след 10 години от използването му. Освен това Будапеща желае да усили доставките на газ през Сърбия с един милиард кубически метра годишно и този въпрос беше издигнат от Орбан по време на визитата му в Москва при започване на февруари, написа 19min.bg.

Както заяви MTI, с изключение на Орбан във видеоконференцията с Мишел участваха министър председателите на Словакия, Испания и Ирландия. Франция, която ще ръководи Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2022 година, провежда неофициална среща на върха на Европейски Съюз във Версай в четвъртък
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР