Колаж: БулфотоБългарската национална телевизия сезира международни институции в защита на

...
Колаж: БулфотоБългарската национална телевизия сезира международни институции в защита на
Коментари Харесай

БНТ сезира международни институции в защита на медийната свобода

Колаж: Булфото

Българската национална телевизия сезира интернационалните институции в отбрана на медийната независимост у нас.

Това излиза наяве от позиция на УС на държавната медия. Ето какво написа в нея:

" През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на невиждана офанзива от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното държавно управление упрекна публицистите на Българска национална телевизия в нарушаване на закона, в вероятно закононарушение и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите сътрудници са сложени паралелно до терористи и нарушители.

Тези неистини и безумни обвинявания бяха отправени неведнъж от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на Българска национална телевизия изпълнителната власт си разрешава толкоз безочливо и безогледно да сплашва публицисти. В публично писмо от министерството бе поискано пояснение от малкия екран за нейната публицистична активност. Никога до момента, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на публицистите, които по закон са самостоятелни и независими.

Заплахи към публицисти е имало и преди в България, министри са си разрешавали да насочат нападки и закани. Никога обаче публицисти не са били приравнявани с нарушители.

Генералният шеф на Българска национална телевизия отговори на министъра на културата

Никога, нито един министър не си е разрешавал обществено, с писмо от министерството, да търси сметка на публицисти, да ги афишира за извършители на закона, за опасност за националната сигурност.

Подобно жестоко, безогледно потъпкване на свободното слово и независимостта на публичната телевизия е неприемливо в едно демократично общество. Този напън на властта има вцепеняващ резултат. Нашите сътрудници са мощно обезпокоени за своята работа и професионална самостоятелност.

Министърът на културата с ново писмо до генералния шеф на Българска национална телевизия

Господин Минеков неколкократно погази правилата и европейските стандарти на публичните медии, обезпечени от Закона за радио и телевизия. Нека напомним на всички представители на държавната власт и на политическите партии, че свободата на изложение и публицистичната самостоятелност на медиите са един от главните стълбове на правата на индивида в Европа:

а) Основен детайл на тези правозащитни стандарти е недопустимостта на политическа и държавна интервенция и цензура в медиите – частни и публични.

б) Тези стандарти са обезпечени от Европейската спогодба за отбрана на правата индивида и главните свободи и са разгърнати в трайната процедура на Европейския съд за правата на индивида в Страсбург (вж. например делата Sunday Times v. the United Kingdom, Observer and Guardian v. the United Kingdom, Thorgeir Thorgeirson v. Iceland).

в) Независимостта на публицистите и ненамесата в публицистичната независимост от страна на политически фигури и държавното управление са измежду главните гаранции за свободата на словото (вж. и Резолюция на Европейския парламент от 21 май 2013 година по отношение на Хартата на Европейски Съюз: стандарти за медийна независимост в Европейския съюз, както и Европейската харта за свободата на медиите, подписана от десетки водещи издания в Европа).

г) Тези правила и стандарти са включени и в нашата национална конституционна и законодателна уредба. В частност, член 5 от Закона за радиото и малкия екран категорично подсигурява независимостта на доставчиците на медийни услуги и на тяхната активност от политическа и икономическа интервенция и вкарва безспорна възбрана за цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма.

Заплахите и опитите за цензура от страна на министър Минеков изискват безапелационна реакция от Българската национална телевизия. Ето за какво ще сезираме интернационалните институции, дипломатическия корпус и неправителствените организации в отбрана на медийната независимост.

Журналистическите сдружения в Българска национална телевизия с реакция против опитите за интервенция на държавни институции в публицистичната политика

По-конкретно, стенограми от изявленията на господин Минеков, писмото от Министерството на културата, както и съответните разпореждания на българското законодателство, които бяха безогледно нарушени, ще бъдат предоставени на:

- Европейския съвет за радио и телевизия ( EBU)

- Европейската комисия посредством заместник-председателя на Европейска комисия госпожа Вера Йоурова и Комисаря по правораздаване господин Дидие Рейндерс, както и Генерална дирекция „ Образование и просвета “;

- Директора на Агенцията на Европейския съюз за главните права господин Майкъл О`Флеърти;

- Комисаря по правата на индивида при Съвета на Европа госпожа Дуня Миятович;

- Европейския парламент - Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи ;

- дипломатическите представителства на страните членки на Европейски Съюз и на Съединени американски щати в София.

- Съюз на българските журналисти, Фрийдъм Хаус, „ Репортери без граници “, както и други организации, защитаващи медийната независимост и правата на публицистите

Българска национална телевизия ще продължи да извършва своите отговорности и социална функционалност, спазвайки журналистическите стандарти и правилата на публицистична самостоятелност. За работата на водещи, кореспонденти, редактори, оператори, режисьори и публицистите, работещи в Българска национална телевизия, свидетелстват и десетките оценки на нашите сътрудници от български и интернационалните организации с самопризнание за техния професионализъм.

Управителен съвет на Българска национална телевизия "

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР