Колаж Булфото и ПиксабейНов остър доклад за ситуацията в България.Раздробените

...
Колаж Булфото и ПиксабейНов остър доклад за ситуацията в България.Раздробените
Коментари Харесай

Нов доклад на Конгреса на САЩ: България е важна страна, но олигарси и престъпни групи участват във вземането на държавни решения

Колаж Булфото и Пиксабей

Нов изострен отчет за обстановката в България.

Раздробените резултати от парламентарните избори в България затрудняват съставянето на държавно управление. Бъдещият кабинет е изправен пред редица провокации, измежду които битката с пандемията от ковид и ескалиращото напрежение в района на Черно море. Проблем за страната представлява корупцията, изключително при огромните инфраструктурни и енергийни планове. Влиянието на олигарсите и незаконните групи върху някои процеси на взимане на решения и държавни институции също е проблем.

Това са главните заключения от разбор, квалифициран по поръчка за Изследователската работа на Конгреса (CRS) на САЩ, представен от БГНЕС.

Само преди месец и половина двама американски сенатори отново натъртиха на проблемите с корупцията и призоваха България да почита демократичните полезности и върховенството на закона. Боб Менендес (демократ от Ню Джърси) и най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш от Айдахо даже предупреждаваха, че актуалното положение на вътрешната политика в България е " съществено предизвикателство " пред двустранните връзки.

В сегашният американски доклад освен за корупцията, се акцентира и, че местоположението на България ѝ придава стратегическо значение във връзка с редица опасения на САЩ за сигурността във връзка с Русия, Черно море и споровете в Близкия Изток.

В него се прави и разбор на миналите избори. Посочва се, че след 12 години съвсем непрестанно ръководство при министър-председателя Бойко Борисов и неговите дясноцентристка партия Граждани за европейско развиване на България (ГЕРБ), България преживя интервал на неустановеност след парламентарните избори, извършени на 4 април 2021 година

Натъртва се, че идващото държавно управление е изправено пред редица политически провокации, в това число намаляване на въздействието на пандемията от COVID-19, справяне с публичния напън за битка с корупцията и проведената престъпност и ръководство на външните връзки на България на фона на ескалиращото напрежение в района на Черно море.

В раздела  " Проблеми с корупцията и върховенството на закона "  се отбелязва, че в продължение на няколко години България е на последно място измежду страните-членки на Европейски Съюз в годишния показател за усещане на корупцията на Transparency International. Изявление за капиталовия климат на Държавния департамент на САЩ за България описва корупцията като „ ендемична, изключително при огромни инфраструктурни планове и в енергийния бранш “ и „ при публични поръчки и потребление на средства от Европейски Съюз “.

Правителството в оставка беше отслабено от голям брой подозрения за корупционни кавги, в които участваха представители на ГЕРБ. Тези изказвания провокираха в средата на 2020 година вълна от антикорупционни митинги, показват създателите на доклада и категорично означават, че " провокациите пред върховенството на закона и слабата медийна среда затрудняват напъните за битка с корупцията и проведената престъпност ".

Специално място е отделено на раздел  " Енергийна сигурност и евентуални наказания на Съединени американски щати ". " Съединените щати поддържат декларираната от българското държавно управление цел да се трансформира в районен енергиен директен „ център “. В момента България разчита мощно на импорт на сила от Русия - взаимозависимост, която частично произтича от инфраструктурните ограничавания ", написа в документа.

Разказва се, че България е траяла с реализацията на планове, ориентирани към диверсификация на енергийните доставки, в това число газовата връзка с Гърция, която би разрешила вноса от Азербайджан, както и част в планувания терминал за полутечен природен газ в Александруполис, Гърция. През 2019 г. България подписа за първи път съглашения за импорт на американски полутечен газ.

" В същото време американски управляващи показаха угриженост, че някои енергийни планове, като удължаването на газопровода „ Турски поток “ на съветската държавна компания „ Газпром “ през България, могат да усилят зависимостта от съветските доставки ", пишат създателите на доклада. Изрично се отбелязва, че през юли 2020 година Държавният департамент на САЩ публикува обновени насоки по отношение на раздел 232 от Закона за противопоставяне на американските съперници посредством наказания (P.L. 115-44). В тях се прецизира, че дискреционни наказания могат да се ползват за избрани действия, свързани с европейското уголемение на „ Турски поток “ (втора линия) и плана на „ Газпром “ „ Северен поток 2 “. Посочва се, че разширението на „ Турски поток “ „ може да подкопае енергийната сигурност на Европа, като резервира в продължение на десетилетия преобладаващия дял на Русия на европейските газови пазари “. Българските управляващи отхвърлят, че разширението на „ Турски поток “ (което те назовават „ Балкански поток “) е съветски геополитически план. Вместо това те го показват като разширение на вътрешната инфраструктура в сходство с упоритостите на държавното управление за енергиен хъб, написа в американския документ.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР