Колаж: БТВПриключи вътрешната проверка на МВР относно инцидента с бития

...
Колаж: БТВПриключи вътрешната проверка на МВР относно инцидента с бития
Коментари Харесай

Сега: Проверка на МВР установи, че няма полицейско насилие срещу бития журналист Кенаров

Колаж: БТВ

Приключи вътрешната инспекция на Министерство на вътрешните работи по отношение на случая с бития публицист Димитър Кенаров. Няма данни за полицейско принуждение против бития публицист Димитър Кенаров. Това сочат данните от вътрешна инспекция на Министерство на вътрешните работи, завършила още при започване на декември, написа в. " Сега ".

Няма данни за полицейско принуждение против бития публицист Димитър Кенаров. Това сочат данните от вътрешна инспекция на Министерство на вътрешните работи, завършила още при започване на декември, написа в. " Сега ".

Кенаров бе задържан по време, макар че се бе показал като кореспондент, отразяващ митинга. Журналистът бе държан в ареста, а по-късно сподели синините и пострадванията след срещата с полицията.

Арестът му бе сниман и на видео, на което ясно се чува по какъв начин крещи: " Журналист съм! " Проверката на столичната полиция обаче е безапелационна, принуждение няма. Според изводите комисията, проверяваща случая е открила, " че няма данни, които да удостоверяват и да дават съображение за изразената угриженост по отношение на хипотетичната офанзива на българската полиция ".

Арестът на Кенаров провокира остра реакция и на европейско равнище. Румънският евродепутат Рамона Стругариу и комисарят по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович показаха безпокойствие от протичащото се у нас. За следствие на случая настояха от Асоциацията на европейските публицисти. 

" Европейската комисия има вяра, че свободата на медиите е главен принцип в нашето общество и по тази причина публицистите би трябвало да могат да работят в условия, които разрешават да си правят работата. В Европейски Съюз ние съблюдаваме правилата на правовата страна, имаме система, съгласно която страните членки са виновни за провеждането на следствия при случаи на принуждение против публицисти, както и за всевъзможни други за актове на принуждение по време на демонстрации ", съобщи през септември представител на институцията.

Евродепутати също настояха казусът да бъде разследван. Проверката на Министерство на вътрешните работи обаче открива единствено административно нарушаване, обвързвано с документите от страна на чиновник. Вероятно става дума за неналичието на издадена заповед за ареста на Кенаров, написа

Журналистът се опита да апелира ареста, само че съдът отхвърли жалбата поради неналичието на формален документ.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР