Кокаинът, открит на пристанището в Бургас, е приблизително за 6,8

...
Кокаинът, открит на пристанището в Бургас, е приблизително за 6,8
Коментари Харесай

Кокаинът, открит в контейнер с банани на пристанището в Бургас, е за около $6,8 млн.

К окаинът, открит на пристанището в Бургас, е почти за 6,8 милиона щатски $. По цени на свободния пазар кг на едро от въпросния опиат се търгува за 40 000 $. Към момента няма арестувани.

Това заяви на ексклузивен брифинг окръжният прокурор Георги Чинев.

В конференцията участваха също Петя Банкова - шеф на Агенция " Митници ", Стефан Бакалов - шеф на отдел " Борба с наркотрафика " към организацията, Елка Добрикова - наблюдаващ делото прокурор от Окръжна прокуратура-Бургас, шефът на Регионална дирекция " Гранична полиция " Бургас старши комисар Лъчезар Момчев.

Банкова сподели, че това е най-голямото арестувано количество на Пристанищен комплекс Бургас. Наркотикът е открит в понеделник (25 март) в резервоар, претрупан с банани. Намерени са над 169 кг кокаин, разпределен в 150 пакета. Те са били сложени във фабрично направена стена зад елемента в контейнера. Вносител на плодовете е българско комерсиално сдружение.

Контейнерът е част от товар, дошъл от пристанище Еквадор с контейнеровоз " Мадисън 2 ". Пътувал е по маршрута Еквадор - Панама - Малта - Джоя Тауро - Пристанищен комплекс Бургас. Корабът е траял своя път, а контейнерът е останал на пристанището в Бургас. 

" Служителите от отдела за " Борба с наркотрафика " са селектирали няколко контейнера за инспекция, в които са се превозвали банани. След изследване на три от контейнерите са видяни подозрителни зони.  Извършена е инспекция. Открити са съмнителни пакети, след което са пренасочени старания и чиновници от турската граница и от София, с цел да се продължат всички дейности, обезпечаващи инспекцията ", съобщи Бакалов.   
 
От Окръжната прокуратура в Бургас осведомиха, че по случая е образувано досъдебно произвеждане . Извършени са претършуване и изземване, оглед на местопроизшествието, предстоят още редица процесуално-следствени дейности. Наказанието за закононарушението, за което е формирано досъдебното произвеждане, е " отнемане от независимост " от 10 до 15 години и санкция от 100 000 лева до 200 000 лева. 

Продължават процесуално-следствените дейности и към сегашния миг. 

" Доказателствата задача, която би трябвало да реши досъдебното произвеждане в хода си е - за къде се предопределени плодовете и за къде е предопределена пратката - дали за вътрешния пазар или за чужбина ", уточни прокурор Чинев.

Близо 76 кг кокаин бяха открити в кашони с банани в складова база на ул. " Индустриална " в Бургас и през 2019 година. Наркотикът бе част от пратка, пристигнала на Пристанище Бургас от Еквадор през Италия.  Тогавашният шеф на полицията в Бургас старши комисар Калоян Калоянов съобщи, че чистотата на открития кокаин е извънредно висока, а цената му е на над 5 милиона лв..

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР