Кожната лезия е някакво поражение, необичаен растеж или необичаен вид

...
Кожната лезия е някакво поражение, необичаен растеж или необичаен вид
Коментари Харесай

Какво е лезия на кожата?

Кожната лезия е някакво проваляне, необикновен напредък или необикновен тип на кожата спрямо кожата към нея. Кожните лезии могат да бъдат вродени или добити по време на живота. Те могат да бъдат доброкачествени или злокачествени, симетрични или асиметрични, публикувани по цялото тяло или единствено на обособени места.

Лезиите са относително чести и нормално са резултат от локализирано кожно раздразнение като слънчево изгаряне или контактен дерматит. Някои типове може да са признаци на съществени положения като инфекции, диабет, автоимунни или генетични болести.

Видове кожни лезии

Кожните лезии попадат в две съществени категории: първоначални и вторични.

Първичните кожни лезии могат да съществуват при раждането, само че могат да се появят и по-късно в живота ви. Те могат да бъдат свързани или с съответна причина, или с разнообразни вътрешни или външни фактори и могат да бъдат разграничени на три категории:

- Везикулите и пустулите са кожни лезии, породени от струпване на течност в пластовете на кожата.

- Твърди, осезаеми маси по кожата, като възли или тумори.

- Плоските петна и макулите са непалпируеми кожни лезии.

Следният лист илюстрира образци за първоначални лезии, които може да забележите по кожата си: була, киста, макула, папула, леке, плакапустула, везикула, възел, телеангиектазия, израстък, бенки и други Те са присъщи за болести като акне, екзема, херпес, мехури, копривна тресчица, импетиго, старешки петна, трихофития, псориазис и други

Вторичните кожни лезии се развиват, когато първичната кожна лезия се разпадне, възпали се или се промени с течение на времето. Например, когато екземата се остъргва и образува кора, това се назовава вторична лезия.

Ето и лист с образци за вторични кожни лезии, които може да забележите на повърхността на кожата: недоразвитост, кора, ерозия, екскориации, фисури, лихенификация, мацерация, люспи, умбилизация, язва и др.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР